Шпионски скандал между Motorola и Huawei

Американската компания Motorola съди китайския си конкурент Huawei, обвинявайки го в незаконно присвояване на търговски тайни и интелектуална собственост с помощта на бивши нейни служители. Шпионажът е извършван още от 2001 година, съобщи engadget.com.

Миналата година Motorola вече даде на съд четирима свои служители, които са предавали на компанията Lemko – партньор на Huawei – секретна информация за безжични технологии. В новия иск компанията разширява списъка на своите претенции, като атакува директно Huawei и над десет свои служители за кражба на чертежи на нова 3G базова станция.

Ищецът твърди, че има има доказателства за промишлен шпионаж на служителите в полза на Huawei. В частност, цитира се случай на задържан инженер, който се е готвел да излети за Китай със стотици страници секретни документи за разработки на Motorola. Била е открита също компрометираща информация в електронната поща на служители на компанията.

Huawei, от своя страна, определя иска на Motorola като абсолютно необоснован, передаде Агенция Франс Прес. Китайците декларират голямото си уважение към интелектуалната собственост и посочват, че ще се защитават активно от безпочвени обвинения.

Коментар