Китай нарече онлайн игрите „духовен опиум“

Пристрастяването на тийнейджърите към онлайн игрите се отразява негативно на растежа им
(снимка: CC0 Public Domain)

Акциите на компаниите Tencent Holdings и NetEase се сринаха, след като китайска държавна медия определи онлайн игрите като „духовен опиум” и призова за повече ограничения на индустрията.

В статията, публикувана в държавния Economic Information Daily, се казва, че много тийнейджъри са пристрастени към онлайн игрите и това се отразява негативно на растежа им. Новинарското издание е свързано с официалната информационна агенция Синхуа.

В него многократно се цитира водещата игра на Tencent „Honor of Kings”, като се казва, че това е най-популярната онлайн игра сред учениците, които понякога играят на нея до осем часа на ден, отбелязва Nikkei Asia.

На никоя индустрия или спорт не бива да бъде позволено да се развива по начин, който ще унищожи едно цяло поколение“, се казва в статията. Тя сравнява онлайн игрите с „електронни наркотици“.

Китай обеща да затегне правилата относно онлайн образованието и игрите, за да защити благосъстоянието на децата. Миналия месец държавата изготви всеобхватни правила, забраняващи комерсиалното преподаване на учебни предмети в извънучебно време – ход, който заплашва да унищожи сектора на е-обучението, оценяван на 120 милиарда долара.

Коментар