Расте доверието в разплащателните карти

Най-младите картодържатели са и най-уверени в сигурността на картите, когато ги използват извън България

Младите картодържатели са най-уверени в сигурността на картите

Повечето български картодържатели вярват в безопасността при използване на разплащателни карти в чужбина, когато пътуват по работа или са във ваканция, сочи проучване на MasterCard. Това потвърждават 62% от анкетираните, което е увеличение от 8% в сравнение с 2013 г.

Най-младите картодържатели – между 18-24 години (69%) и тези между 35-44 години (67%) са най-уверени в сигурността на картите, използвани извън България.

Докато резултатите от предишното изследване показаха значителна разлика от 10% между мъжете и жените по въпроса доколко картовите плащания в чужбина са сигурни, сега тази разлика е намаляла до 3% (64% при мъжете и 61% при жените).

Проучването MasterIndex показва, че почти половината картодържатели в България планират да пътуват в чужбина тази година. 30% ще ходят на почивка, 10% ще пътуват в чужбина по работа, като мъжете ще посетят друга държава с бизнес цел сравнително повече от жените (14% срещу 7%). 9% планират да посетят член на семейството или приятел.

MasterCard публикува съвети за сигурност при използване на разплащателни карти в чужбина

MasterCard публикува съвети за сигурност при използване на разплащателни карти в чужбина

Съседна Гърция (31%) и Турция (18%) са сред първите три най-популярни дестинации сред българските картодържатели заедно с Великобритания (13%). Други популярни дестинации са Германия, Италия и Франция.

50-те процента от картодържателите пътуват в чужбина, като 21% правят това веднъж годишно – увеличение от 4% в сравнение с резултатите от предишното изследване, а 46% от тях предпочитат разплащателните карти вместо парите в брой.

Картите от портфолиото на MasterCard, които се издават в България, се базират на технология с чип, която е намалила нивото на злоупотреби с 80%, твърдят от компанията.

Коментар