Крипто-зимата охлади интереса на Visa и Mastercard към криптовалутите

Фалитите в крипто-индустрията осуетиха някои планове на платежните оператори
(снимка: CC0 Public Domain)

Платежните оператори Visa и Mastercard отложиха плановете си за създаване на нови партньорства с крипто-фирми, след като поредица от пазарни провали, започнали с колапса на FTX, подкопаха доверието в крипто-индустрията.

Фалитът на големи компании за криптовалута като FTX и BlockFi доведе до изтичане на средства от пазара на криптовалута и до засилен контрол върху него от страна на регулаторите, отбелязва Ройтерс.

Както Visa, така и Mastercard са решили да отложат пускането на определени продукти и услуги, свързани с криптовалута, докато не бъде въведена регулаторна рамка и подходящи пазарни условия, според източници, запознати с плановете на двете компании.

„Последните нашумели провали в крипто-сектора са важно напомняне, че имаме да извървим дълъг път, преди крипто да стане част от основните разплащания и финансови услуги”, казва говорител на Visa с уточнението, че това не променя стратегията на компанията за работа с криптовалути.

На свой ред представител на Mastercard заяви, че компанията все още се интересува от основната блокчейн технология и възможността да я използва за решаване на текущи проблеми и създаване на по-ефективни платежни системи.

Коментирайки забавянето на проектите за криптовалута от Visa и Mastercard, Томас Хейс, председател и управляващ член на инвестиционната компания Great Hill Capital, казва, че те „не трябва да вървят напред, докато няма ясна регулаторна рамка”.

По-рано двете платежни системи обявиха сключване на партньорства с крипто-фирми. Те също така създадоха специални групи за изучаване на блокчейн технологията.

Миналия април Mastercard обедини сили с Nexo, за да пусне първата в света платежна карта с активирана криптовалута. През ноември Visa обяви, че прекратява споразуменията за дебитни карти с борсата за криптовалута FTX, след като тя подаде молба за банкрут.

American Express, която обяви през 2021 г., че ще обмисли използване на криптовалута като бъдеща опция за обратно изкупуване на бонус точки, възнамерява да преразгледа своите приоритети в тази област.

„В краткосрочен план няма да видим, че криптовалутата заменя нашите основни разплащателни и кредитни услуги”, казва говорител на American Express пред Ройтерс по имейл, добавяйки, че компанията продължава да проучва смислени случаи на използване на технологията.

Коментар