iSIM е готов за използване в смартфоните

Интегрираният SIM позволява дистанционна смяна на тарифи или дори на оператор без необходимост от смяна на карта или каквато и да е физическа намеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфоните с чипсет Snapdragon 8 Gen 2 ще получат интегрирана SIM технология, или iSIM, считана за по-ефективен заместител на eSIM решенията, които набират популярност напоследък.

Разработчикът на чипове Qualcomm и специалистът по киберсигурност Thales разкриха на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона първия готов за използване iSIM вариант, интегриран в мобилната платформа Snapdragon 8 Gen 2 и сертифициран от асоциацията GSMA.

iSIM отговаря на изискванията за новото поколение вградени SIM-модули (eSIM). Подобно на конвенционалните eSIM, интегрираният SIM е напълно съвместим със стандарта GSMA Remote SIM Provisioning, като позволява, например, дистанционна смяна на тарифи или дори на оператор без необходимост от смяна на карта или каквато и да е физическа намеса.

Според прогноза на Kaleido Intelligence, до 2027 г. пазарът на форм-фактора iSIM ще нарасне до 300 милиона броя, което представлява 19% от всички eSIM. Ако традиционните eSIM са отделни, „дискретни” модули, то iSIM е интегриран директно в чипсета на етапа на неговото производство и е неразделна част от него.

Освен това, за разлика от конвенционалните SIM и eSIM, площта на клетката на iSIM е само 1 мм². Това може да направи iSIM по-привлекателни за по-евтините телефони и други свързани устройства като таблети и носими джаджи.

Технологията против фалшифициране, интегрирана в чипсета, ще позволи нови начини за прилагане на iSIM на различни пазари, коментира Зиад Асгар, старши вицепрезидент по управление на продуктите в Qualcomm.

Thales, от своя страна, подчерта, че сертифицирането на iSIM от GSMA е предшествано от няколко години усилена разработка съвместно с Qualcomm. С нарастване на популярността на eSIM, новите 5G iSIM модули дават на производителите, мобилните оператори и крайните потребители повече свобода да използват мобилната технология.

Схемата за гарантиране на сигурността eUICC осигурява най-високо ниво на сигурност за фамилията продукти eSIM, независимо дали са интегрирани или „дискретни”, казва говорител на GSMA, а въвеждането на iSIM допълнително насърчава мобилната технология.

Коментари по темата: „iSIM е готов за използване в смартфоните”

добавете коментар...

Коментар