Бумът на eSIM/iSIM предвещава нова ера в клетъчния IoT

Добрата стара SIM карта бързо отстъпва на eSIM: новата технология ща прескочи прага от 500 млн. броя още тази година  (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на eSIM/iSIM ще надхвърли 500 милиона броя до края на 2023 г., превръщайки се в предвестник на новата ера на клетъчния IoT. Два фактора вероятно ще стимулират растежа на eSIM и iSIM: разпоредбите за киберсигурност и спецификациите на GSMA, отбелязва IoT Analytics, специализиран пазарен анализатор на IoT тенденциите, в най-новия си доклад.

„Очевидно eSIM технологията д на път да стане основната SIM технология през следващите 2-3 години, надминавайки своите „колеги“, коментира Сатяжит Синха, главен анализатор в IoT Analytics. „Очаква се тази промяна да бъде последвана от нахлуването на iSIM. За тях се предвижда да придобият популярност благодарение на усъвършенстваните функции за сигурност, включително хардуерна защита. Вероятно ще станем свидетели на постепенен преход от eSIM към iSIM технологията“.

500 млн. eSIM/iSIM през 2023 г.

Клетъчният пазар преживява значителна промяна: картите с физически модул за самоличност на абоната (SIM), каквито ги познаваме, се виртуализират под формата на вградени SIM (eSIM) или интегрирани SIM (iSIM).

През 2023 г. пазарът на IoT модул eSIM/iSIM е готов да надмине границата от 500 милиона бройки. Всъщност, само през първото тримесечие на годината над 450 милиона IoT модула вече са в състояние да поддържат eSIM или iSIM – това прави приблизително 16% от всички 2,8 милиарда активни клетъчни IoT връзки в глобален мащаб. Тези данни показват нарастващото търсене на гъвкави, бързи и ефективни решения за свързване в новата ера на клетъчния IoT.

Динамиката на клетъчния IoT пазар

Възходът на eSIM/iSIM технологията не е просто технологичен напредък. Това е промяна на парадигмата, казват анализаторите. Става въпрос за безпроблемната интеграция на IoT устройства, опростяването на свързаността и подобряването на потребителското изживяване. Използването на eSIM/iSIM може да помогне на бизнеса да намали времето за излизане на пазара и да подобри ефективността на внедряването на IoT решения.

Предимства пред традиционните SIM карти

Технологиите eSIM/iSIM предлагат повишена гъвкавост и съкращават времето за предоставяне на IoT устройства.

Като правят възможно различните джаджи да бъдат „снабдени“ с различни профили от оператора от разстояние, тези нови „карти“ позволяват безпроблемно превключване между различни мрежи без необходимост от физическа промяна на SIM картата. Подобна гъвкавост е особено полезна за фирми, които внедряват IoT устройства на едро, из цели държави или региони.

Освен това възможността за дистанционно предоставяне и актуализиране на eSIM/iSIM спестява време и опростява процеса на внедряване, особено при широкомащабни IoT внедрявания. Това дава възможност на бизнеса да се адаптира бързо и да оптимизира своите IoT проекти.

Няколко автомобилни компании, включително BMW, Audi, Tesla и Volkswagen, вече разчитат на eSIM технологията, за да предлагат „свързани автомобили“. Чрез съответните си платформи тези компании могат дистанционно да активират, управляват и превключват профили в различни мобилни мрежи. Това позволява повече гъвкавост и мащабируемост при внедряването на IoT.

После, компактната eSIM/iSIM позволява самите IoT устройства да са по-малки, по-леки от традиционните устройства, базирани на SIM карта. По-специално, технологията eSIM/iSIM улеснява разработването на интелигентни етикети, които са тънки като хартия устройства, предлагаши прецизно, точно и сигурно проследяване на малки и леки артикули.

DB Schenker, логистичният клон на Deutsche Bahn, внедри решение за ултратънки смарт-етикети за проследяване на малки товарни пратки в световен мащаб.

Подобрената сигурност с вградени защитни елементи е третото предимство на новата рехнология пред старата. eSIM/iSIM включва вградени защитни елементи, осигуряващи разширени функции за сигурност в сравнение с традиционните SIM карти. Наричат това „хардуерен източник на доверие“ на базата на асиметрично криптиране, осигурявайки сигурна комуникация от край до край.

Функциите за сигурност в eSIM вече намират приложение в превозните средства на Tesla във връзка с функции като дистанционно наблюдение на автомобила, софтуерни актуализации и актуализации „по въздуха“ за фърмуера на автомобила. eSIM действа като решение за сигурно съхраняване на криптографски ключове и сертификати, използвани за удостоверяване и криптиране.

Бъдещето на eSIM/iSIM в клетъчния IoT

Гледайки напред, анализаторите очакват бързо, динамично навлизане на технологията eSIM/iSIM на клетъчния пазар.

„С напредването на индустрията ние смятаме, че eSIM ще се превърнат в доминираща SIM технология през следващите 2-3 години. След това, със следващия цикъл на модулен хардуер, iSIM вероятно ще започнат да грабват пазарен дял, тъй като предлагат подобрени функции за сигурност… В дългосрочен план се очаква дори пазарът на eSIM да мигрира към iSIM технологията, като iSIM ще доминира на пазара“.

Два фактора вероятно ще стимулират растежа на eSIM и iSIM в клетъчната индустрия. Единият, както вече стана дума, е подобрената сигурност. Принос за това ще имат и регулациите в САЩ и ЕС. Вторият фактор обаче са спецификации на GSMA. Новите спецификации SGP.31 и SGP.32 на GSMA ще играят решаваща роля в бъдещето на eSIM/iSIM, опростявайки внедряването на IoT устройства и намалявайки времето за пускане на пазара.

Коментар