Китай подготвя сателитна флотилия срещу Starlink

Очертава се космическа надпревара между САЩ и Китай в ниската околоземна орбита
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай планира да изгради огромна мрежа от сателити в околоземна орбита, която ще доставя интернет услуги на потребители по целия свят и, според замисъла, трябва да „задуши” Starlink на Илон Мъск.

За изстрелване се подготвят 12 992 сателита, оборудвани с технологии за разпространение на интернет по целия свят, както и за шпиониране и деактивиране на сателитите Starlink на Илон Мъск, съобщи South China Morning Post (SCMP), позовавайки се на статия на учени от Университета за космическо инженерство на Народноосвободителната армия на Китай.

Според изследователския екип, ръководен от професор Сю Цан, проектът носи кодово име GW, което се свързва с китайската компания Guowang. Отговорността за реализацията на проекта ще бъде поета от Китайската сателитна мрежова група.

Началната дата на проекта все още не е известна, но Сю Цан е сигурен, че целта на китайските власти е да разгърнат глобално GW мрежата, преди Starlink да завърши своята мрежа. Това ще попречи на компанията на Мъск да „превземе” ниската околоземна орбита.

Според учените, спътниците на Мъск могат да получават данни от Министерството на отбраната на САЩ, за да планират или координират своите позиции. Те също така са оборудвани със сензори за наблюдение на космическата среда.

В същото време изследователите са загрижени, че частната компания SpaceX, която разгръща Starlink и също е собственост на Илон Мъск, може да въоръжи своята система. „Сателитите Starlink могат да използват своята орбитална маневреност, за да унищожат близки цели в космоса”, казва Сю Цан.

Китай планира да изгради по-мощни радарни системи за идентифициране и проследяване на сателити Starlink, допълва професорът. Тези технологии ще актуализират „каталога на Starlink” и ще предоставят подробни данни за всеки сателит в мрежата.

Освен това китайското правителство може да си сътрудничи с други страни, за да формира коалиция срещу Starlink. Предвижда се разработка на нови оръжия, включително лазери, които ще се използват за унищожаване на сателити над Китай или други региони.

Опитите на Китай да изгради флотилия от сателити са в ход от няколко години. Както отбелязва SpaceNews, още през 2020 г. страната кандидатства за 13 000 сателита пред Международния съюз по телекомуникации в Женева.

През 2021 г. Пекин обяви, че сателитният интернет е важна част от инфраструктурата на Китай и създаде държавната компания China Satellite Network Group. През февруари 2023 г. тя подписа споразумение с Шанхай, но подробности не са известни.

Според публикация на Gizmodo, темата за флот от сателити е популярна сред китайските учени и в момента проектът не е нищо повече от „идея, надраскана на хартия”.

„Под въпрос е дали Китай има средства да стартира нещо толкова мащабно. За разлика от SpaceX, Китай няма ракета за многократна употреба като Falcon 9. И в крайна сметка Илон Мъск може просто да изстреля още повече сателити, ако Китай реши да деактивира няколко от тях”, казват запознати в интервю за изданието.

Коментар