Е-плащанията намаляват сивата икономика

Внедряването на безкасови плащания допринася за намаляване на разходите и измамите

Внедряването на безкасови плащания намалява разходите и измамите

Електронните плащания са ключов инструмент за увеличаване на фискализацията и борба със сивия сектор. Това бе посланието на дискусия, организирана от MasterCard с водещи български експерти в областта на финансите.

Налице е силна връзка между плащанията в брой и високото ниво на сивата икономика и корупцията. От друга страна, трансформирането на държавите в общества с незкасови плащания подобрява икономиките, посочиха от компанията.

„Правителствата по света споделят общи цели – ефективност, намаляване на измамите, развитие на местния бизнес, гражданско участие и финансово включване. Прекомерната употреба на кешово разплащане действа като бариера за постигане на тези цели. Решението е електронните плащания. Те заменят парите в брой, защото са прозрачни и лесно проследими, като минимизират риска от измами, които често се свързват с плащанията в брой”, заяви Артур Туремка, генерален мениджър на MasterCard за Балканския регион.

Според данни на Световната банка, разплащанията в брой представляват 85% от всички сделки на дребно в глобален мащаб. Туремка обясни, че широко разпространеният начин на плащане в брой се дължи предимно на погрешно схващане, че този метод на плащане гарантира по-ниски разходи, докато същевременно той създава разходи за потребителите, търговците на дребно, банките и правителствата.

Въпреки че в момента България е сред страните с най-високото ниво на сивата икономика в Европа – с над 30% от БВП, са налице множество инициативи на правителството да ускори прилагането на структурните реформи и внедряването на е-правителство.

MasterCard работи с правителствата по целия свят за въвеждане на безопасни и икономически ефективни решения за плащания. В страни като Италия, Нигерия, Русия, Южна Африка и Великобритания внедряването на безкасови плащания е допринесло за намаляване на разходите и измамите, за повишаване на ефективността и икономиите, както и за подобряване на общото състояние на икономиките в тези страни, посочиха от компанията.

Коментари по темата: „Е-плащанията намаляват сивата икономика”

добавете коментар...

  1. sda

    драгомире, много съм съгласен с теб, но това, което статият се опитва да преведе, е свързано с корупцията с плащането в брой – писане на фактури за хиляди, а реално платени стотинки… източване на ДДС и пр…
    не насърчавам онлайн плащанията, но всеки ден купувайки си баница, или кафе, без фискален бон, да глупаво е, и всеки би се засмял… си е сива икономика

  2. Драгомир

    Електронните плащания максимизират риска от ограбване! Не само че банката ти “краде” пази за транзакцията, не само че хакването на компютъра ти може да ти източат карата, но и самата банка безнаказано може да го направи (доказателства, че това не си ти – абсолютно никакви няма).
    Затова сделките в брой все още се незаменими. Не случайно толкова хора не вярват на банки и електронни транзакции. Устройствата за проверка на защитите на банкнотите са достатъчно надеждни. Ако не бяха, тогава нямаше в Русия да ползват такива банкомати (приемащи банкноти).
    Една алтернатива са виртуалните валути, като BitCoin. При тях няма такса за транзакцията и възможността за открадване може да се минимизира до практическа нула, ако се осъществяват сделките от специализиран хардуер и софтуер. Недостатък е плаващият курс, който може да направи лоша шега със спестяванията ти.
    Оптималният вариант е изграждането на система за комбиниран вид плащане – хем електронен, хем в брой. Но никой не е направил за момента такава не особено проста система!!!

Коментар