Въвеждат строги норми за енергийно-ефективни РС

 Скоро потребителите на компютри ще имат възможност да помогнат в спасяването на планетата, както и да спестят малко пари, благодарение на идващите нови правила за РС-тата. Днес Агенцията за защита на околната среда EPA (Environmental Protection Agency) ще публикува по-строги изисквания към PC производителите в рамките на програмата Energy Star Program.

Основната цел е да се намали консумацията на енергия с до 60%. За потребителите това означава спестяване от десетки до стотина долара на година от сметките за електричество. Ако бъде успешна, програмата може да бъде еквивалентна на премахване на 2.7 милиона коли от пътищата.

В момента в САЩ се използват над 180 милиона компютъра, които са “виновни” за 2% от годишната консумация на електричество на страната.

Новите изисквания на Energy Star покриват всички лаптопи и десктопи, работни станции и малки сървъри. Производителите се задължават да продават 80% енергийно ефективно захранване, като всички компютри трябва да имат “спящ” режим, настроен да се активира, когато машината не се използва повече от 30 минути.

Не се очаква разходите на производителите да са високи, тъй като те ще са предназначени основно за подобряване на захранването. Освен това от EPA искат производителите да сложат знака на Energy Star на своите продукти, опаковки и маркетинг. Сайтът на Energy Star ще потвърждава дали дадена компания спазва изискванията на EPA.

За компютърните производители всичко това може да означава възможност да се отличават сред конкурентите си, като продават продукти, опазващи природата. Доставчиците на компютърни компоненти вече виждат потенциална възможност за печалба, като представят нови енергийно ефективни технологии.

Процесори на AMD, например, регулират консумацията на електрическа енергия, в зависимост от приложението. Intel пък наскоро пусна своя мобилен двуядрен чип Core 2 Extreme X7800, който има иновативна характеристика за спестяване на енергия. Изискванията на EPA дават възможност на производителите вече да се различават не само по бързина.

Коментар