Европа се готви да конкурира Google

В четвъртък Европейският съюз разреши на Германия да даде $165 милиона за проучване на технологии за Интернет търсачки, които някой ден да могат да се конкурират с гиганта Google.

Проектът "Theseus" има за цел да разработи най-напредналата мултимедийна търсачка в света за следващото поколение интернет. Тя ще превежда, идентифицира и индексира снимки, аудио материали и текст.

Първоначално немското правителство ще плати на няколко компании “ледоразбивачи” – Siemens, SAP, Deutsche Thomson и EMPOLIS, които да дадат старт на проучванията. След това, Германия ще финансира малките и средни предприятия, за да могат те да продължат първоначалните изследвания.

Франция все още дискутира подобен план за субсидия с Европейската комисия, който да осигури $112 милиона за проучване, водено от компанията за видео технологии Thomson.

Европейските регулатори могат да позволят на Германия да субсидира проекта Theseus до 2011 година, защото правителството гарантира със своя план, че няма да даде нечестно предимство на която и да е от компаниите. Всички ще участват равноправно в начинанието.

Разпокъсаните усилия за европейско проучване са една от основните причини, поради които ЕС изостава от САЩ в информационните технологии. Освен това, европейските компании по принцип отделят по-малко средства за изследвания, в сравнение с другите фирми по света.

Според ЕС, новият проект ще помогне за промяната на този негативен факт. Theseus съществува от април 2005 година, когато Германия и Франция се съгласиха да работят за една нова технологична политика, която да подсили конкурентноспособността и на двете държави.

Впоследствие, организация на високо ниво предложи инициативата Quaero, отнасяща се до технологиите и услугите за търсене за бъдещия интернет. И докато Франция избра да поддържа проекта Quaero, то Германия нарече своята национална програма Theseus.

Коментар