Робот отстрани бъбречни аномалии на две деца

Роботът Да Винчи отстрани вродени бъбречни аномалии при десетгодишни пациенти
(снимка: МБАЛ Доверие)

Изключително сложна операция за отстраняване на вродени бъбречни аномалии при две десетгодишни деца бе извършена за първи път в България с помощта на робота Да Винчи.

Пластичните операции и реконструкцията на дефекта спасяват нормалната бъбречна функция на пациентите. Операцията извършва екип от български и швейцарски уролози с роботизираната хирургична система Да Винчи в МБАЛ Доверие. Двамата пациенти са изписани на третия ден с отлични резултати, без усложнения.

С тази операция се поставя началото на дългосрочна програма, чиято цел е да развие роботизираната хирургия в урологията при деца. „До средата на ноември предстои да направим още 2 операции, с които започваме дългосрочното развитие на тази програма”, разказа проф. Марин Георгиев, ръководител на екипа.

„Работим с различни професионалисти, които са специализирани в тънкостите на детската урология. Отстраняването на вродените аномалии възстановява нормалната функция на бъбрека, а това е изключително важно за детския организъм, който тепърва се развива”, допълни проф. Георгиев.

Вродените аномалии на бъбреците и пикочните пътища са едни от най-честите малформации. Ранното им идентифициране е от съществено значение за предотвратяване на бъбречно увреждане.

Благодарение на робота „Да Винчи”, хирурзите постигат оптимални резултати при редица урологични и гинекологични заболявания, осигурява се бърза реакция и значително се скъсява периодът на възстановяване на пациентите.

Популярни като „безкръвни операции”, интервенциите с робота Да Винчи се правят чрез малки отвори от 5-10 мм. „Разликата с обикновените лапароскопски операции е, че между пациента и хирурга стои роботът, който внася по-голяма прецизност, сигурност за пациента и известен контрол върху работата на хирурга”, сподели д-р Ивайло Семерджиев.

Роботизираната хирургична система Да Винчи е най-известната и най-напреднала компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции. Тя дава огромни предимства, заради много по-голямата прецизност, по-малката травма, по-големия ефект в лечението и изключително бързото възстановяване.

Целта на високотехнологичната медицина е по-бързо пациентът да се върне към пълноценен професионален и личен живот, поясниха специалистите.

Коментар