Роботизираната хирургия носи предимства за всички

Популярността на операциите, изпълнявани с помощта на роботи, се обяснява с факта, че те са по-малко инвазивни (източник: CC0 Public Domain)

Роботите навлизат бързо във всички сфери, включително и в медицината – в частност, хирургията. Този сегмент от пазара ще нараства бързо в следващите години, сочи прогноза на анализаторската компания iData Research.

Ако в момента сегментът на роботизираната хирургия се оценява на 3 млрд. долара годишно, то към 2025 г. пазарът ще превиши 7 млрд. долара, т.е. ще нарасне повече от два пъти, сочи прогнозата.

Популярността на операциите, изпълнявани с помощта на роботи, се обяснява с факта, че те са по-малко инвазивни. Става въпрос за лапароскопски интервенции, които са предпочитани от пациентите, заради по-малкото ниво на риск и бързото възстановяване.

Освен това клиничните предимства на роботизираните процедури са очевидни за медицинските заведения, тъй като съкращават времето за възстановяване, което води и до намаляване на общите разходи.

Според iData Research, роботизираните лапароскопски платформи, предназначени за минимално инвазивни процедури, доминират на пазара с почти 80% дял в стойностно изражение.

Водещи производители на апаратура за роботизирана хирургия са компаниите Intuitive Surgical със семейството продукти da Vinci и Stryker, която през 2013 г. придоби за 1,65 млрд. долара MAKO Surgical.

Производителите на роботи за хирургия използват опита на разработчиците на промишлени роботи. Така например, компанията Accuray си партнира с KUKA AG, производител на индустриални роботи, в създаването на платформа за роботизирана радиохирургия CyberKnife.

Коментар