Медицината ще пести с роботизирана хирургия

Операциите, извършвани с роботи, са по-малко инвазивни и намаляват риска от усложнения
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на роботизирана хирургия се разраства бързо и ще достигне 8,24 милиарда долара след пет години. Тази прогноза на ResearchAndMarkets съответства на средногодишен ръст от 22,3% за периода 2019-2025 г.

Напредъкът в обработката на медицински изображения, увеличената наличност на роботизирани продукти и нарастващия брой пациенти, страдащи от заболявания, при които се налагат лапароскопски и като цяло хирургични интервенции, допринасят за навлизането на роботите.

Като предимства на операциите, извършвани с роботи, анализаторите посочват по-малката инвазивност, което снижава риска от усложнения и ускорява възстановяването. За медицинските институции това означава намаляване на общите разходи и увеличаване на производителността.

Но има редица фактори, които възпират растежа на пазара на роботизирана хирургия. Такива са липсата на обучени лекари и ограничените разходи за здравна инфраструктура в развиващите се и слаборазвитите страни.

Анализирайки ситуацията по региони, експертите отбелязват, че Северна Америка е водеща в прилагането на роботизирана хирургия, с пазар, оценяван на 1,03 млрд. долара през 2018 г. Отчасти това се дължи на факта, че там са базирани компании като Stryker, Medtronic, Intuitive Surgery и други основни играчи на пазара.

Коментари по темата: „Медицината ще пести с роботизирана хирургия”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    В Америка едно раждане струва $15-$20к. При тия приходи що да не си купят робот за няколко милиона

  2. Niko

    Тук в БГ ако купят един робот, ще стане като конвейер точещ здравната каса.

Коментар