Изкуствен интелект ще подобри JPEG компресията

JPEG стандартът съществува от много години и се нуждае от подобрения
(снимка: CC0 Public Domain)

JPEG комитетът започва работа по AI алгоритми за компресиране на изображения, стана ясно на среща на експертната група в Сидни. За целта ще се използват невронни мрежи и облачна обработка.

Преди година експерти от комисиите започнаха изследвания за използването на изкуствен интелект в кодирането на изображения. По-специално, те трябваше да докажат предимствата на невронните мрежи пред традиционните методи.

Програмата JPEG AI цели да повиши ефективността на компресиране на изображенията, но нейната реализация ще изисква обучение на невронни мрежи върху големи количества данни. В тази връзка JPEG комитетът публикува призив за доказателства (CfE), насочен към разработчиците.

В допълнение, в рамките на инициативата JPEG Pleno експертите работят за интегриране на различни форми на пленоптично съдържание в единна структура за безпроблемна обработка. Тази технология се основава на векторно поле от светлинни лъчи, създавано от обектив, докато класическите лещи използват ефекта от разпределението на осветеността в равнината на действителното изображение.

Според комитета на JPEG, за да се подобри производителността на JPEG Pleno, трябва да се добави облачна обработка на изображенията, което ще ускори процеса и ще подобри крайния резултат.

Все още не е обявено кога използването на невронни мрежи за кодиране на изображения и обработката в облаци ще се превърнат в индустриални стандарти, но първите стъпки в тази посока вече са направени.

Коментар