SWIFT с готовност да направи мрежа за цифрови пари

Виртуалните валути на централните банки могат да се използват в международен план и дори да се конвертират във фиатни пари (снимка: CC0 Public Domain)

Системата за бърз обмен на банкови финансови съобщения SWIFT изложи своя план за създаване на глобална мрежа за цифрови валути на централните банки, след като в продължение на 8 месеца експериментира с различни технологии и валути.

В изпитанията участваха националните централни банки на Франция и Германия, както и глобални кредитори като HSBC, Standard Chartered и UBS. Изследването разгледа как виртуалните валути на централните банки могат да се използват в международен план и дори да се конвертират във фиатни пари, ако е необходимо.

Около 90% от световните централни банки вече използват, изпробват или изследват възможностите да издават цифрови валути. Повечето не искат да изостават на фона на успеха на биткойн и други криптовалути. Все пак банките трябва да се справят с редица технологични предизвикателства.

Ръководителят на отдела за иновации на SWIFT Ник Кериган каза, че изпитанието, което ще бъде последвано от по-задълбочени тестове през следващата година, „прилича на велосипедно колело, където общо 14 централни и търговски банки се свързват подобно на спици в основния център“.

Идеята е, че при работа с виртуални валути банките ще имат нужда само от една основна глобална връзка, а не от хиляди, за да могат да установят връзки с всеки партньор поотделно.

„Вярваме, че броят на необходимите връзки е много по-малък“, каза Кериган. „Следователно е вероятно да имате по-малко прекъсвания (във веригата) и е вероятно да постигнете по-голяма ефективност“.Някои държави като Бахамските острови и Нигерия вече разполагат с виртуални валути на своите централни банки. Китай е напреднала с реални изпитания на е-юан. Банката за международни разплащания също провежда трансгранични изпитания.

Основното предимство на SWIFT обаче е, че съществуващата мрежа вече може да се използва в над 200 държави и свързва повече от 11 500 банки и фондове.

Коментар