Италия става “гореща точка” за чип-индустрията

Полупроводников завод на STMicroelectronics в Италия ще създаде 700 работни места (снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на полупроводници STMicroelectronics обяви, че планира да построи завод в Италия, който ще създаде около 700 нови работни места. Това стана, след като Европейската комисия одобри отпускането на държавна помощ за проекта.

Комисията съобщи, че е приела италиански грант в размер на 292,5 милиона евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, за да подкрепи изграждането на завод за силициев карбид в Катания, Сицилия.

„Италианската мярка, одобрена днес, ще укрепи веригата за доставки на полупроводници в Европа, като ни помогне да осъществим нашия зелен и цифров преход“, каза в изявление изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

„Мярката ще гарантира, че нашата индустрия има надежден източник на иновативни субстрати за енергийно ефективни чипове“, допълни тя.



Вестагер каза още, че проектът ще създаде заетост за висококвалифицирани специалисти в Сицилия, като същевременно ще ограничи възможните нарушения на конкуренцията. Подкрепата ще бъде под формата на директна безвъзмездна помощ за инвестицията на компанията от 730 милиона евро, уточниха от Комисията.

Коментар