Биткойн: какво съживи криптовалутата?

Възходящата тенденция на Bitcoin не е устойчива, скоро можем да очакваме да влезе в действие теорията за „по-големия глупак“, според икономисти (снимка: CC0 Public Domain)

Биткойн, крайъгълният камък на пазара на криптовалути, достигна нова рекордна стойност – повече от две години след предишния си връх. Във вторник виртуалната валута прескочи цената от 69 000 долара – надминавайки постижението си от ноември 2021 г., въпреки че по-късно се установи на малко над $64 000.

Биткойн сега струва около 1,3 трилиона щатски долара. Това е значителна част от общия пазар на криптовалути, оценяван на $2,6 трилиона. Какви са факторите зад последното му възраждане?

Защо биткойн стана толкова популярен

Ключов аспект на привлекателността на биткойн е неговата нецентрализирана схема, наричана още анти-авторитарна. Това е възможността да се извършват финансови транзакции без надзора на финансова институция, която да наблюдава процеса и да начислява такси. Тим Суонсън, коментатор на криптовалутната индустрия, го описва като „цифрови пари, устойчиви срещу цензура“.

Виртуалната валута се радва на среда с ниски лихвени проценти – дългогодишна икономическа тенденция след финансовата криза от 2008 г. Това тласна някои инвеститори към по-рискови активи като криптовалутите в преследване на по-добра финансова възвращаемост. Биткойн също така се разглежда и като „защита срещу инфлация“, подобно на златото, доколкото не може да бъде обезценен от централна банка, която печата повече пари. Така е, тъй като биткойн е проектиран да има ограничен брой емитирани единици.

Хората грешат, гледайки на биткойн като на „златоподобно убежище от нестабилността на пазара и инфлацията“, смята Карол Александър, професор по финанси в бизнес-школата при Университета на Съсекс. „Подобно на златото биткойн се разглежда като „некорелиран“ с фондовите пазари, но е твърде нестабилен актив, за да се счита за такъв“, казва тя.

И очевидно поведението на този актив в различни моменти от краткото му съществуване (например, цената му се повиши със 70% само през май 2017 г.) също привлича хора, омагьосани от публичността относно огромната му – понякога – възвръщаемост.

Какво стои зад сегашното поскъпване?

Основен фактор за поскъпването на биткойн от началото на годината е одобрението от финансовия регулатор на САЩ през януари на т. нар. борсово търгувани фондове (БТФ) – кошница от активи, които могат да се купуват и продават като акции на борса. Тези БТФ могат да проследяват цената на биткойн.

Съобщението за ETF показва, че вече има „институционална зрялост“ на пазара на криптовалута, според Джеф Билингам, директор на стратегическите инициативи в изследователската фирма Chainalysis. „Не видяхме този вид инфраструктура и доверие в пазара при предишните ръстове на криптовалута“, казва той.

Продължаващите съмнения относно стабилността на пазара на криптовалута бяха подчертани от колапса на FTX през ноември 2022 г. Това бе една от най-големите крипто-борси в света. Принос има и последвалият съдебен процес и осъждането на нейния основател и главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрайд. Най-влиятелната фигура на пазара – Чангпенг Жао, основател на най-голямата борса за криптовалути в света Binance, също е с изгледи да се озове в затвора, след като се призна за виновен за пране на пари.

Ръководителят на щатската Комисия по ценните книжа и борсите Гари Генслер остава скептичен по отношение на пазара, въпреки че неохотно одобри Биткойн БТФ, след като беше принуден от съдебно решение. „Биткойн е преди всичко спекулативен, променлив актив, който се използва и за незаконни дейности, включително рансъмуер, пране на пари, укриване на санкции и финансиране на тероризма“, каза той в изявление, обявяващо одобрението на БТФ.

Повишените показатели на инфлацията в САЩ през последния месец насърчиха мнозина купувачи на биткойн, казва Джеймс Найтли, главен международен икономист в банковата група ING. Тези хора виждат криптовалутата като застрахователна полица срещу нарастващите цени, докато общият бум на технологичните акции пък подтиква инвеститорите да търсят по-рискови активи като биткойн.

„Апетитът за риск се повиши през последните седмици заради технологичните акции“, казва той. От своя страна този повишен апетит подхранва т. нар. FOMO – тревожността да не пропуснеш нещо важно – в случая развитието на пазарите. В крайна сметка „Биткойн е пометен във всичко това,“ смята Найтли.

Устойчив ли е последният ръст?

Инерцията все в някакъв момент трябва да отслабне, казва Нийл Уилсън, главен анализатор в брокерската фирма Finalto. Уилсън посочва, че „параболичните“ движения на пазара – при които цените се повишават драматично – „никога не са устойчиви сами по себе си“.

„Възходящата тенденция ще се изчерпи. Но това не означава, че валутата не може да поскъпне. Просто е вероятно да се случи някакъв вид консолидация или корекция междувременно“, казва той, цитирайки „стандартни“ фактори като стремежа на инвеститорите да осребряват печалбите си и „пресъхването“ на предлагането на нови купувачи.

В уравнението влиза и предстоящото събитие, известно като „разполовяване“ – при което количеството биткойн, пуснато в обращение чрез „копаене“, се намалява наполовина. Винаги, когато се е случвало досега, това събитие е повишавало цените, тъй като намаляването на предлагането води до по-висока цена.

Джон Рийд Старк, бивш високопоставен служител на SEC и старши преподавател в юридическия факултет на Университета Дюк, казва, че скоро ще влезе в действие теорията за „по-големия глупак“. Това ще рече, че винаги ще има някой, който е готов да надплати за вече надценен актив. Хората са в състояние да продават рекламирани активи, докато „не останат по-големи глупаци, а след това всичко се срива“, казва той.

Коментари по темата: „Биткойн: какво съживи криптовалутата?”

добавете коментар...

  1. Глупости

    Йордане стига гледа червената пропаганда , никой нищо не печата.
    А тук са високи цените защото обичат България – отзад, и са онези 8:44 йоан.
    А се вдига защото свършва и ще свърши иде халвинг.

  2. Йордан

    Истината всъщност е друга – САЩ и Европа не престават да печатат пари, което води до висока инфлация. Цените на всички стоки растат неимоверно, на криптото в това число.

Коментар