Център за данни ще топли хиляди домове в Дания

„Отпадната” топлина от центровете за данни може да се оползотвори ефективно за комуналните нужди на домакинствата (снимка: CC0 Public Domain) 

Проект на Microsoft ще стопли хиляди датски домове – с топлината, генерирана от нов център за данни на компанията. Обектът се изгражда в община Хойе Таструп, разположена на 25 км от Копенхаген.

„Отпадната” топлина от новия център за данни на Microsoft ще се използва за нуждите на 6 хиляди домове в общината. Това е едно от трите съоръжения, които се изграждат за облака Azure още от 2020 г. По план центърът трябва дза заработи тази есен, а още два се изграждат в Роскилде и Kьоге, съобщи Datacenter Dynamics.

Топлата вода от охладителните системи на центъра за данни ще се използва от компанията VEKS, която изгражда системи за централно отопление около Копенхаген заедно с Høje Taastrup Fjernvarme (HTF).

VEKS и Microsoft очакват, че първата „партида” топлина от центъра за данни ще може да достигне до жителите през отоплителния сезон 2025-2026 г. Освен това Microsoft обеща да създаде ваканционен парк.

Microsoft обяви изграждането на център за данни в Хойе Таструп още през 2022 г., като от самото начало планираше топлината от него да се използва като „страничен продукт”. Центърът осигурява само топла вода при температура 20-30 °C, но за HTF ще бъде по-евтино да използва термопомпи за отопление, отколкото да загрява първоначално студена вода.

Според VEKS, в т.нар. „по-голям Копенхаген” има значителен потенциал за използване на топлината, генерирана от центровете за данни в региона.

Коментар