САЩ подготвят закон за правата на изкуствения интелект

Неконтролираното използване на AI технологии може да причини реална вреда на хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Белият дом предлага необвързващ законопроект за правата на изкуствения интелект (AI). Надеждите са, че подобна регулация ще помогне на родителите, пациентите и работниците да предотвратят вредата от нарастващото използване на автоматизация в образованието, здравеопазването и на работното място.

Предложението на Белия дом гласи, че всеки американец трябва да бъде защитен от несигурни или неефективни информационни системи, дискриминация чрез алгоритми и незаконно събиране на данни. Американските граждани също трябва да имат право да бъдат уведомявани за програмите с изкуствен интелект, с които работят.



Тази нова инициатива от администрацията на Джо Байдън произтича от скорошни случаи, при които алгоритмите за здравеопазване не бяха приоритизирали нуждите на чернокожите пациенти, а лицевото разпознаване бе използвано от охраната в училищата, въпреки факта, че може да не е достатъчно ефективно за хора с тъмна кожа.

„Неконтролираното използване на тези технологии има потенциал да причини реална вреда на живота на американците, вреда, която противоречи на нашите основни демократични ценности, включително основното право на неприкосновеност на личния живот, свобода от дискриминация и лична свобода“, каза високопоставен служител на администрацията пред репортери, цитиран от Ройтерс.

Като част от необвързващия законопроект, Белият дом предлага много препоръки, които разработчиците на AI софтуер и потребителите трябва да следват на доброволна основа, за да предотвратят хората от несправедливо нараняване.

В допълнение, администрацията моли компаниите, правителствените агенции и други организации, които внедряват AI, да проведат задълбочено цялостно тестване и надзор на използвания софтуер.

Някои американски компании вече частно са въвели подобни етични предпазни мерки в своите практики. В същата посока се движи и Европейският съюз, който в близко бъдеще ще приеме закон за отговорността за вреди, причинени от AI технологии.



Но Търговската камара на САЩ предупреди, че необвързващите предложения на Белия дом могат да навредят на американския бизнес, ако станат закон. „Административният документ съдържа някои препоръки, които, ако бъдат приети в закон, биха могли да ограничат способността на Америка да се конкурира на световната сцена“, заяви Джордан Креншоу, представител на Камарата.

Коментари по темата: „САЩ подготвят закон за правата на изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. Надка

    Да споделя нещо от практиката…
    Рекламите в Гугъл и припечелващите от тях…
    Значи ако се ползват външни образователни сайтове / на немски или английйски/, касае не само тестовте за граматика, лексика и т.н., а и Quizes -викторините напр. в Тривия, Фрагес онлайн/ австрийски, Висен /германски,Дефинишън нет/американски/, воксикон /германски/-там има отличен речник, но пак с шенга рекламките и доста други и :
    – участникът си решава въпросите, има си и резултат
    – влиза “шлекача”/напр. през дублиран външен дисплей
    – “шлекачът ” следи полиглота с общата култура, той . влкекерът е доверено лице ба шефа?кой ли е и той простака…
    – шлекерът си “добавя” с рекламки
    И какво се случва?
    Интелектът на викторинита започва да задава странни въпроси…напр. “Кои са ушите на носа?” и др…участникът, горкият, изхабил много нерви изчезва и значи “шенга българският ” изважда прикритието – интелект от сайтовете…
    Така е с английйския и немския /имам опит с повече от 7-8 отлични външни сайта /.
    Т.е. докъде е правото на човека да скапва интелекта с рекламките и откъде започва защитата ИИ и на външните сайтове?Шенга бългаският скирилицата е под контрола и т.н.

  2. :o)

    включително основното право на неприкосновеност на личния живот, свобода от дискриминация и лична свобода

    Чета и не мога да повярвам на очите си … как звучи това в 2022
    кое от тези неща го има в Америка, България или къде ли не? 🙂
    Пълна настъпваща доминация на режима от “1984”

Коментар