Д-р Борис Банков получи наградата „Джон Атанасов”

Д-р Борис Банков получава Награда „Джон Атанасов” от президента Румен Радев
(снимка: president.bg)

Д-р Борис Банков е победителят в категорията Награда „Джон Атанасов” на тазгодишния конкурс на президентската инициатива. Той е доктор в направление „Информатика и компютърни науки” от Икономически университет – Варна.

Основните научни постижения на д-р Банков са в областта на автоматизираната обработка на големи информационни масиви и разработки, които се прилагат в полза на цифровата трансформация в академични институции, съобщиха от Президенството.

В неговия дисертационен труд на тема „Софтуерна система за автоматизирана обработка на неструктурирани данни от социалните мрежи” социалните мрежи се разглеждат като източници на неструктурирани данни и се изследват съвременните подходи и методи за интелигентен анализ на текстови масиви.

Съществен принос в научната работа на д-р Банков е предложеният алгоритъм за определяне на активни и неактивни дискусии, посредством клъстеризация на постоянна емисия от данни. Разработена е концепция за реализиране и частично внедряване на предлаганата софтуерна система в организации и компании от медийната сфера.



Президентът Румен Радев отличи също лауреати в категорията „Джон Атанасов” – ученици и техните преподаватели”. За постигнати най-високи резултати в международни и национални ученически олимпиади по информатика бяха отличени Атанас Димитров, Деян Хаджи-Манич, Мартин Копчев и Денис Цветков.

В категорията „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти” президентът отличи гл. ас. Емил Келеведжиев и Елица Цонева. С грамота „Дебютен пробив в областта на компютърните технологии” бяха отличени трима млади учени: Любомир Ненков, Радостин Чолаков и Стивън Спасов.

В категория „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос” е отличен капитан Костадин Недев – военен пилот, възпитаник на Национален военен университет „Васил Левски”. С плакет „Св. св. Кирил и Методий” беше удостоен инж. Сергей Михалев – доктор по „Маркшайдерство” от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”.



Президентът подчерта значимостта на разработките на младите български изследователи в областта на компютърните науки, чието приложно поле непрекъснато разширява своя обхват и засяга всяка сфера на обществения живот.

„Много от участниците в инициативата през изминалите години днес ръководят изтъкнати научно-изследователски лаборатории в световно признати университети и задават посоката за развитие на световната наука. Много от тях се ангажират все повече с обществено значими каузи и задават успешните модели на нашето обществено развитие”, изтъкна държавният глава.

Коментар