Роботи правят пържени картофки по-добре от хората

Пържените картофки по заведенията стават по-бързо, когато ги приготвят… роботи (снимка: Miso Robotics)

Най-често консумираната храна по заведенията за бързо хранене са пържените картофки. А роботите вече умеят да ги правят по-добре от хората. Miso Robotics от Пасадена пусна робота Flippy 2, който автоматизира процеса на пържене на картофи, лучени кръгчета и други популярни „хапки“.

Голяма роботизирана ръка като тази в автомобилните заводи, управлявана от камери и изкуствен интелект, вади замразени пържени картофи и други храни от фризера. После ги топва в горещото олио. След това поставя готовия за сервиране продукт в тава.

Роботизираната система на Miso може да се свързва със софтуера за поръчки в заведението. Така, когато поръчка влезе през системата на ресторанта, тя автоматично праща инструкциите към робота.

Навярно домакините ще разберат удобството от това робот да пържи картофите – човек няма вземане-даване с горещото олио, нищо не го пръска, не стои край горещите фритюрници. Роботът прави всичко бързо и точно. Дори да го пръсне горещо олио по ръката, той няма да трепне.

Името на машината Flippy 2 идва от английската дума за „преобръщане“. Първата версия била на робот, предназначен да обръща бургери. Но след като екипът завършил уреда, хората осъзнали, че в заведенията има „много по-тясно място: станцията за пържене. Особено късно през нощта“.



Оказва се също, че роботът прави пържените картофки по-добре, защото не се разсейва и спазва с точност необходимото време за пърженето. За екипите на заведенията новият „колега“ е добре дошъл. Пърженето на картофи е една от най-досадните задачи, а и хората са много по-нужни на друго място – на гишетата, където трябва да посрещнат клиентите си очи в очи.

Коментар