AI събитие в София Тех Парк очерта технологичното бъдеще

Проф. Мартин Вечев представи стратегията на INSAIT за създаване на технологична екосистема, базирана на изследвания от световно ниво (снимка: Евгени Димитров / Агенция Булфото)

В безпрецедентно събитие не само за България, но и за региона, се превърна първата конференция на института INSAIT, която се проведе в София Тех Парк с участието на 16 световноизвестни изследователи в областта на изкуствения интелект и над 1000 гости.

Началото даде Проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT, който представи стратегията на института за създаване на технологична екосистема, базирана на изследвания от световно ниво. Събитието очерта темите, върху които ще работи INSAIТ, а лекторите представиха последните си разработки и иновации, които са част от технологичното бъдеще на човечеството:

  • Обработката на естествен език – д-р Тутанова от Google Research и проф. Драгомир Радев от Yale;
  • Автономни превозни средства, които предвиждат поведението на заобикалящия свят – д-р Драгомир Ангелов, научен директор на Waymo (проекта за автономна кола на Google);
  • Триизмерно моделиране на човешкото тяло и създаване на цифрови двойници – проф. Отмар Хилигес от ETH Zurich;
  • Системи за защита на безжични комуникации и автомобили от последно поколение – проф. Срджан Цапкун от ETH Zurich;
  • Математическите модели, които гарантират създаването на надеждни и сигурни системи за изкуствен интелект – проф. Мартин Вечев;
  • Хардуерните архитектури на бъдещето и следващото поколение компютърни системи – проф. Онур Мутлу от ETH Zurich и Carnegie Mellon;

Над 250 ученика от СМГ, ПЧМГ и други училища от цялата страна слушаха лекциите на световноизвестните учени, черпейки информация директно от хората, които определят бъдещите технологии.

Над 1000 гости участваха в първата конференция на института INSAIT
(снимка: Евгени Димитров / Агенция Булфото)

В конференцията се включи и българската технологична екосистема, представена от инженери от водещи ИТ компании, предприемачи, инвеститори. Въпреки неколкократното увеличаване на броя на местата, капацитетът на залата не позволи на стотици желаещи да присъстват.

INSAIT – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – е първият в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Той е структуриран като специално звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света.



Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения и обучение на следващото поколение студенти и технологични лидери. Водещи учени от американски, европейски и израелски университети и изследователски лаборатории ръководят и съветват института.

Коментар