„R&М България” инвестира над 1 млн. лв. в нова лаборатория

„България е ключов производствен център за европейските пазари на R&M”, казва Радослав Радев – изпълнителен директор на „R&M България Производство” (снимка: „R&М България”)

„R&М България Производство” откри собствена измервателна лаборатория за изпитване на оптични кабели и компоненти. Тя се намира в производствената база на компанията в София и е част от структурата на швейцарската група Reichle & De-Massari AG. 

„Откриването на лабораторията говори за нивото на компетенция, което инженерният ни състав придоби. България е ключов производствен център за европейските пазари и заедно с Индия сме най-големите производствени единици в рамките на групата”, заяви на откриването Радослав Радев – изпълнителен директор на „R&M България Производство”.

Компанията започна своята дейност през 2012 г. и в нея вече са вложени близо 20 млн. лева като преки инвестиции. След първоначалната инвестиция в лабораторията в размер 600 000 лева се очаква и последваща такава с приблизително същия размер, уточни Радев.

Поради постоянно нарастващия обем на клиентски поръчки и разработването на голям брой нови продукти от развойния отдел в България, през септември 2021 г. е взето решение за създаване в София на лаборатория, която да поеме част от работата на съществуващата лаборатория в централата на фирмата във Ветцикон, Швейцария.

В края на август 2022 г. в завода си в кв. „Хаджи Димитър” в София „R&M България Производство” създаде изцяло новата си лаборатория, в която изследва и контролира механичните и оптичните параметри на произвежданите оптични кабели, както и водонепроницаемостта на широката гама оптични муфи и компоненти за изграждане на оптични и медни комуникационни мрежи, предлагани от компанията.

В „R&М България Производство” вече са вложени близо 20 млн. лева преки инвестиции
(снимка: „R&М България”)

„Лабораторията е обзаведена с климатична камера CTS модел С-70/350, способна да пресъздаде екстремни  климатични условия – температури в диапазона от -70 до +180 градуса по Целзий и влажност на въздуха от 10 до 98%. В тази камера оптичните кабели се подлагат на екстремни температури и влажност, като оптичните им характеристики се наблюдават в реално време през целия период на изпитване, с което компанията може да гарантира на своите клиенти във всяка точка на планетата безпроблемна работа на оптичните линии при всякакви метеорологични условия”, поясни Гюнтер Моравец от централата на R&M.

Развойният отдел в България отговаря за над 3000 артикула на компанията. Най-важната задача на лабораторията в София е изпитване на прототипи и нови изделия по време на процеса на разработка и проектиране, както и изследване на свойствата на материали, използвани при създаването на нови продукти.



За целта е закупено прецизно измервателно оборудване на водещи в сферата компании от Германия, Австрия и САЩ. Оборудването и методиките на изпитване са в пълно съответствие с международните стандарти, разработени от ISO, IEC и Telcordia.

Новооткритата лаборатория в София разполага с интерферометър и микроскоп SUMMIX, няколко прецизни устройства за измерване на оптична мощност и внесено затихване (LSPM – light source/power meter) OptoTest. За да се гарантира водонепроницаемостта на продуктите, е изграден стенд, който осигурява необходимите условия за извършване на изпитанията.

Стендът представлява съд с дълбочина 120 см и обем почти 1 куб.м, като изследваното изделие се потапя до дъното на съда с помощта на специално разработен механизъм, който позволява задържането му в това положение за продължително време (понякога 1 седмица), необходимо за провеждането на съответните изпитания.



Лабораторията разполага също и с установки за изпитване на якост на удар на проектираните изделия, с което R&M може да предложи решения, които ще работят независимо от условията на заобикалящата ги среда. За изследване на механичните якостни характеристики на продуктите в лабораторията е доставена специализирана машина, която упражнява сила на опън или натиск до 10 kN и позволява наблюдение на промяната на параметрите на оптичния сигнал в реално време, при изпитването.

Коментари по темата: „„R&М България” инвестира над 1 млн. лв. в нова лаборатория”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    една жена на пазара каза…
    хайде малко вдигнете самочувствието, българите можем!

  2. :o)

    за тези съм чувал че когато стартираха , оборудваха с ит техника втора употреба
    кво повече да говорим за развойната им дейност ПОБЪЛГАРЕНА!

Коментар