Илон Мъск се опитал да купи Twitter с 30% отстъпка

Все още не е сигурно, че Twitter ще стане собственост на Илон Мъск
(снимка: CC0 Public Domain)

Дълго време се смяташе, че спорът на Илон Мъск с Twitter за броя на ботовете в ежедневната аудитория обслужва целите на милиардера да купи активи на социалната мрежа на по-ниска цена от договорената през април. Тази седмица Мъск обяви намерението си купи акции на Twitter на предишната цена от 54,20 долара за брой. Но според някои източници, седмици преди това той се е опитал да свали цената с 30%.

Първоначално представители на Илон Мъск се опитали да преговарят с Twitter за сваляне на цената от $44 на $31 милиарда, но до края на септември исканата отстъпка е била намалена от 30% на 10% – до около $39,6 милиарда, твърди Ню Йорк Таймс. Капитализацията на Twitter надхвърли $39,2 милиарда в края на вчерашната търговия, но в крайна сметка Илон Мъск беше принуден да се върне на нивото от $44 милиарда, от което стартира през април.



Тази седмица Twitter получи предложение от хората на Мъск за сключване на сделка при условията, договорени през април, но двете страни все още не са се обърнали към съда за спиране на подготовката за срещата, която е насрочена за 17 октомври. Според някои информации, преди да се подпише новото споразумение, страните се опитват да уредят някои формалности. Сред тях се споменава клауза, която освобождава Илон Мъск от необходимостта да купува Twitter, ако е невъзможно да събере необходимата сума.

Ако финансовите условия на сделката, която се подготвяше от април, не се променят, тогава Илон Мъск ще трябва да намери още около 3 милиарда долара, за да купи акции на Twitter, притежавани от други инвеститори.

Представители на Twitter също така настояват за плащане на неустойка от Илон Мъск за забавянето в подготовката на сделката, причинено от отказа му през юли да я завърши при първоначалните условия. Адвокатите на компанията биха искали да получат гаранции от съда, за да контролират изпълнението на задължението на Илон Мъск да купи Twitter.

Илон Мъск трябваше да даде показания под клетва по делото с Twitter тази седмица, но тъй като обяви намеренията си да купи компанията, съответните изслушвания може да не се състоят или да бъдат отложени за по-късна дата. Няма официални причини за отмяната на процеса на 17 октомври, обясни съдия Катлийн Маккормик, която води делото.

Коментар