Г-20 подготвя глобални правила за регулиране на криптовалутите

Провалът дори на един от играчите на крипто-пазара може да причини криза на доверието и бързо да прехвърли рискове към други части на екосистемата на крипто-активите
(снимка: CC0 Public Domain)

Последната криза на пазара за криптовалути ясно показа необходимостта от регулиране на „спекулативния сектор”. Затова не е изненадващо, че Съветът за финансова стабилност (FSB), финансовият регулатор на Г-20, обяви намерението си да предложи през октомври тази година глобални правила за регулиране на криптовалутите.

FSB включва както регулатори от различни страни, така и представители на трезорите и на централните банки на двадесетте най-големи икономики в света. Преди това структурата беше ограничена до наблюдение на криптовалутната индустрия, като декларираше, че тя не представлява системен риск. Неотдавнашните събития обаче подчертаха изключителната нестабилност на крипто-активите, структурните уязвимости и нарастващите връзки с глобалната финансова система.

Представители на регулатора смятат, че провалите дори на един от играчите на този пазар, в допълнение към потенциално високите разходи за инвеститорите, могат да причинят криза на доверието и бързо да прехвърлят рискове към други части на екосистемата на крипто-активите, отбелязва Ройтерс. По-конкретно, цената на най-популярната криптовалута биткойн е паднала със 70% от ноември миналата година и днес е малко над 20 000 долара.

По-рано тази година стейбълкойнът TerraUSD претърпя истинска катастрофа, а спряното изтегляне на средства от големите крипто-борси Celsius Network и Voyager Digital предизвика паника на пазара. FSB вярва, че стабилните монети и други крипто-активи, ако се разглеждат като средство за плащане, трябва да бъдат регулирани и контролирани много по-строго, отколкото днес.

Международната организация възнамерява да докладва подробно за това на министрите на финансите и ръководителите на централните банки от Г-20 през октомври тази година.

Въпреки че FSB няма никаква законодателна власт, членовете на организацията могат да инициират спазването на предложените регулаторни принципи в своите страни. Известно е, че ЕС вече се договаря за нови всеобхватни правила за регулиране на крипто-пазара в рамките на Съюза.

Коментар