Тайван намеква за инвестиции в чип-заводи на територията на ЕС

Тайван се надява на проекти за изграждане на чип-фабрики в ЕС и евентуално мащабно партньорство (снимка: CC0 Public Domain)

Тайван би бил „щастлив“ неговите фирми за чипове да инвестират в Европейския съюз. Все пак са необходими „по-дълбоки връзки с блока“, подобни на отношенията на Тайпе с Вашингтон. Това би могло да проправи пътя към проектите за чип-фабрики на тайванските фирми в ЕС, съобщи Ройтерс, като се позова на „високопоставен тайвански служител“.

Тайван не за първи път намеква за интерес неговите фирми да строят фабрики в Европа. ЕС също загатва за интереси в тази област. Блокът говори за Тайван като за един от „единомислещите“ партньори, с които би искал да работи съгласно Европейския закон за чиповете. В крайна сметка обаче тайванските фирми засега отричат да имат конкретни планове за заводи в Европа.

Заместник-министърът на икономиката на Тайван Чен Черн-чии, който отговаря за икономическите отношения с Европа, каза в понеделник, че макар да не може да говори от името на компаниите за чипове, „те не са казали, че не отиват в Европа“. „Но позицията на правителството е: ние ще сме щастливи да видим нашите компании да имат глобален отпечатък, включително в Съединените щати и в Европа, които са наши съмишленици и партньори“, заяви високопоставеното лице.

Ходовете на Тайван в света на полупроводниците могат да имат връзка с общата геополитическа ситуация. Страната е обект на особен апетит от страна на Китай и търсенето на връзки със САЩ и Европа може да е част от опитите за защита.

Чен не знае дали министерството, което трябва да одобри „мащабни“ тайвански инвестиции, е получило нови заявления за проекти за фабрики в ЕС тази година. „Нашите взаимодействия със Съединените щати са доста повече, комуникацията е по-близка. Надяваме се също така да развием подобни близки отношения с ЕС“, каза Чен. „Ако е така, би било много полезно за нашите компании“.

Като цяло Тайван ще се стреми към „двустранно инвестиционно споразумение с ЕС“, въпреки че засега няма напредък в подобна посока. Въпреки че това остава политическа цел, не е изключено да се стигне до сделки, които в момента са „по-постижими“, добави Чен.

Коментар