Изследователи: 5G-Advanced идва през 2025 г.

До 2030 година 75% от 5G базовите станции ще бъдат надградени за 5G-Advanced комуникации (снимка: CC0 Public Domain)

Около 75% от 5G базовите станции ще бъдат надградени до 5G-Advanced до 2030 г., пет години след очакваното търговско пускане на технологията, според доклад на глобалната фирма за технологични анализи ABI Research.

3GPP одобри пакета „Release-18“ през декември 2021 г., отбелязвайки официалния старт на 5G-Advanced. Сега ABI Research очаква, че 5G-Advanced ще донесе нови подобрения на възможностите на мобилните мрежи и ще използва „поддръжка, базирана на конкретни случаи“, за да помогне на мобилните оператори в комерсиализацията на 5G, дългосрочното развитие на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) и спестяването на енергия при управлението на мрежите.

„При 5G-Advanced приложенията от типа Extended Reality (XR) ще донесат нови парични възможности както на потребителските пазари – чрез използване за игри, видео стрийминг и др. – така и на корпоративните пазари чрез възможности като дистанционна работа и виртуално обучение”, казва Гу Джан, главен анализатор на 5G и мобилните мрежови инфраструктури в ABI Research. „Друга забележима характеристика е AI/ML, която ще стане от съществено значение за бъдещите мрежи предвид очакваното бързо нарастване на използването ѝ в 5G мрежите и сложността на случаите на използване“.

ABI Research подчерта, че надграждането на 5G мрежовата инфраструктура се очаква да бъде по-бързо на „потребителския“ пазар, отколкото при предприятията. 5G-Advanced устройствата бързо ще набират популярност около 2024 до 2026 г., в ранния етап на комерсиалното пускане на технологията. По това време устройствата ще се популяризират по-агресивно, отколкото ще се разгръща съответната мрежова инфраструктура, прогнозира фирмата.

„Комерсиалното стартиране на 5G-Advanced ще отнеме две или три години, но конкуренцията вече е започнала”, посочва Джан. „Като вземем за пример развитието на AI/ML, индустриални лидери като Ericson, Huawei, Nokia, ZTE и Qualcomm изпробваха своите решения с мобилни оператори по целия свят. Текущото развитие в тази област ще продължи да носи подобрения на пропускателната способност, мрежовото покритие, пестенето на енергия, откриването на аномалии и т.н.”

Анализаторите казват още, че влиянието върху местната икономика от страна на телекомуникационните играчи ще бъде по-значително от преди. Тази тенденция ще продължи с 5G-Advanced и по-нататък. „Мрежовите оператори и доставчиците трябва да са близо до регулаторите и да гарантират, че всички участващи страни растат заедно“, заключи Джан.

Коментар