Уорън Бъфет увеличава дела си в Apple

Berkshire Hathaway Inc. е купила 75 милиона нови акции на Apple през първите три месеца на годината, съобщи шефът на компанията Уорън Бъфет пред CNBC. С това фирмата „агресивно“ вдига залога си върху производителя на iPhone.

Ангажиментът на Бъфет към Apple през последните две години изненада мнозина, предвид историческата му неохота да работи с компании, свързани с технологичния сектор.

Първоначалната инвестиция на Berkshire в Apple бе малка – предполагаемо направена от един от инвестиционните заместници на Бъфет, но предвид последвалите покупки на акции участието на Berkshire е нараснало до 240,3 милиона акции на стойност 42,5 милиарда долара.

Милиардерът-инвеститор наскоро разпродаде „неуспешната си инвестиция“ в IBM. Това стана по същото време, когато е придобил дяловете в Apple.

Бъфет неведнъж е хвалил главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, а изказванията му предполагат, че той вижда ИТ гиганта от Купертино като потребителска компания. Възможно е обаче да има и друга причина за инвестицията: кешовата позиция на Berkshire.

В годишното си писмо Бъфет неотдавна писа, че иска едно или повече „огромни“ придобивания, които не са „застрахователни“, за да му помогнат да намали кешовите наличности на Berkshire. Изкупуването на акции на Apple е в линия с това желание, въпреки че Бъфет като цяло предпочита да купува цели компании, отколкото само дялове.

Коментар