НАСА създаде компактен ядрен реактор за космоса

Макар че не се посочват точните размери на реактора, от снимката се вижда, че той е доста компактен (снимка: НАСА)

НАСА, съвместно с Администрацията по национална ядрена сигурност (NNSA) разработи компактен ядрен реактор за мисии на други планети, съобщиха от космическата агенция.

Системата се нарича Kilopower Reactor Using Stirling Technology (KRUSTY) и вече е преминала успешни тестови изпитания. Реакторът може да генерира 10 киловата мощност, непрекъснато, в продължение на 10 години.

Да, подобна мощност, не е голяма, но тя вероятно ще бъде увеличена до момента на първите космически мисии на реактора. Освен това е възможно да бъдат ползвани няколко такива реактора в една мисия.

Системата работи с Уран-235. Пасивни натриеви топлинни тръби пренасят топлината към двигатели на Стърлинг, които генерират електроенергия.

Размерите не реактора не се съобщават, но от публикуваните снимки се вижда, че той е доста компактен. Металната тръба отгоре не е част от реактора, а елемент от конструкцията на вакуумната тръба, в която са провеждани изпитанията.

Така би изглеждал ядреният реактор на повърхността на Луната (снимка: Национална лаборатория Лос Аламос)

По време на тестовете учените са имитирали различни нестандартни ситуации, вкл. неизправност на двигателите и повреждане на топлинните тръби. Реакторът е останал стабилен и е продължил да работи.

Очаква се разработката да реши проблеми, свързани с източниците на захранване при космически мисии на други планети, с участието на хора. На Луната, в частност, слънчевите електростанции не са особено подходящи, тъй като нощта там продължава две земни седмици, а на Марс слънчевата енергия е значително по-малко, в допълнение към мощните прашни бури.

Коментар