Twitter призова всички да си сменят паролите

Социалната мрежа Twitter прикани всички свои над 330 милиона потребители незабавно да променят паролите си, след като бъг в системата ги е направил достъпни във вид на обикновен, четим текст.

Разследването на Twitter показа, че няма данни за пробив или злоупотреба с паролите, но компанията все пак препоръчва на потребителите да сменят кодовете си за достъп, за да се презастраховат.

Според Twitter, грешката е възникнала поради проблем в процеса на хеширане, който маскира паролите, като ги замества с кодиран низ от знаци, съхранявани в системата на Twitter. Поради грешка в системата обаче паролите са били записани под формата на обикновен, четим текст в един от вътрешните логове на компанията, вместо да бъдат маскирани чрез въпросното хеширане.

Twitter твърди, че в компанията са открили грешката сами и са премахнали паролите от документа, който може да бъде четен. Компанията работи по предотвратяване на появата на подобни проблеми в бъдеще.

Социалната мрежа не разкри колко потребителски пароли може да са компрометирани или в продължение на колко време са били изложени на възможен показ, преди да открие и коригира проблема. Тя само призовава всички свои потребители да сменят кодовете си за достъп.

Коментар