ThinkPad Z – премиум лаптопи с AMD и устойчиви материали

Минимализмът, наред със здравината, е търсен ефект в премиум серията лаптопи ThinkPad Z
(снимка: Lenovo)

Премиум серия лаптопи ThinkPad Z идва с дизайн в нови цветове и рециклирани материали. Двата основни модела Z13 и Z16 са насочени към различна аудитория на бизнес потребители, а дизайнът им отразява променящото се отношение към технологията, въздействието върху околната среда и произхода на суровите компоненти.

Z линията впечатлява с индивидуалистични цветови акценти като бронз и арктическо сиво, както и с по-устойчивите материали като рециклиран алуминий, наличен в арктическо сиво или черно, или рециклирана черна веган кожа.

Устойчивостта се простира чак до опаковката, която е направена от 100% рециклируеми и компостируеми бамбук и захарна тръстика, а адаптерът за променлив ток използва 90% пост-консуматорско съдържание (PCC).

Големият ForcePad се движи безпроблемно със стъклената подложка за длани
(снимка: Lenovo)

ThinkPad Z13 и Z16 разчитат на изчислителната мощ на следващо поколение AMD Ryzen PRO процесори за мобилни устройства и включват още процесор за сигурност Microsoft Pluton, който помага за защита срещу нови, сложни атаки и предлага сигурност за потребителската идентичност, данни и приложения.

При разработката на новите лаптопи Lenovo си е сътрудничила с AMD, за да рационализира всички аспекти на системата от силиций до хардуер и софтуер. В ThinkPad Z13 е вграден персонализиран и ексклузивен мобилен процесор AMD Ryzen 7 PRO, който е оптимизиран за аудио и видео производителност, максимална отзивчивост и по-дълъг живот на батерията в приложения като Teams и Zoom.

Опаковката на ThinkPad Z е направена от 100% рециклируеми материали
(снимка: Lenovo)

ThinkPad Z16 може да бъде конфигуриран с нови AMD Radeon дискретни графични карти с AMD Smart технологии за повишена производителност  и професионално създаване на съдържание, както и за ежедневни игри. Когато е сдвоена с процесорите Ryzen, технологията AMD Smartshift Max предлага до 14% повишаване на изчислителната мощност  както за CPU, така и за GPU, а Smartshift Eco увеличава максимално ефективността на батерията за удължена работа.

Минимализмът е търсен ефект в премиум серията ThinkPad Z. Дисплеите са оптимизирани с ултра тесни рамки и съотношение 16:10. Аудио и видео конференциите се подобряват чрез нова комуникационна лента, която съдържа по-добра FHD уеб камера с по-голям 1,4µm сензор и микрофони с двоен масив.

ThinkPad Z разчита на изчислителната мощ на AMD за бизнес производителност
(снимка: Lenovo)

Добавен е и по-голям 120 мм ForcePad, който се движи безпроблемно с изцяло стъклената подложка за длани за по-бързо и лесно въвеждане. Потребителите, запознати с емблематичния червен TrackPoint, ще забележат нова функционалност: двукратното докосване на TrackPoint-а стартира бързо меню за комуникация с улеснен достъп до общите настройки на камерата и микрофона.

Z13 и Z16 са тествани по стандартите MIL-Spec 810H и преминават през същия строг контрол на качеството като всички лаптопи ThinkPad.

Видеоконференциите са подобрени с нови говорители, микрофони и камера
(снимка: Lenovo)

ThinkPad Z – основни характеристики:

  • Рециклирана черна веган кожа и алуминий, рециклируеми опаковки от бамбук и захарна тръстика;
  • Меню за комуникация, което интегрира FHD камера с по-голям сензор, електронен e-Shutter за поверителност и микрофони с двоен масив;
  • Най-високото съотношение екран към тяло (STB) в портфолиото на ThinkPad – 91,6% (Z13) и 92,3% (Z16);
  • По-голям 120 мм ForcePad;
  • Ярки опции на дисплея, 2.8K OLED на Z13 и 4K OLED на Z16, включително с поддръжка на Dolby Vision и слаба синя светлина;
  • Dolby Atmos Speaker System и Dolby Voice AI технология за потискане на шума;
  • Нова функция за двойно докосване на TrackPoint, която стартира бърз достъп до настройките на камерата и микрофона;
  • Z13 стъпва на следващо поколенние мобилни процесори AMD Ryzen PRO U-Series с интегрирана графика AMD Radeon и процесор за сигурност Microsoft Pluton. Предлага се и с ексклузивен AMD Ryzen PRO процесор;
  • Z16 разчита на следващо поколение мобилни процесори AMD Ryzen PRO, серия H, с интегрирана графика AMD Radeon или опционална дискретна графика AMD Radeon и включва процесора за защита Microsoft Pluton;
  • Предварително инсталирана операционна система Windows 11;
  • Четец на пръстови отпечатъци, интегриран в клавиатурата за удобство и сигурност.

Коментар