SaaS решенията с близо четвърт от пазара на софтуер

Ползването на софтуер по модела SaaS става все по-привлекателно за предприятията
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на софтуер, предоставян като услуга (модел SaaS), достигна 101 милиарда долара през 2019 г., бележейки ръст от 39%, сочат данни на анализаторската компания Synergy Research. Почти половината от приходите идват от компании извън челната петица.

Най-големият доставчик на SaaS решения от 2016 година насам е Microsoft. В периода октомври-декември 2019 г. делът на корпорацията възлиза на 17%. Следват Salesforce (12%) и Adobe (12%), които формират челната тройка, а четвърто и пето място са съответно за SAP и Oracle с около 6% всяка.

Почти половината от приходите от SaaS решения през 2019 г. се падат на компании извън челната петица. Разположението на силите не е много по-различно от това през последните три месеца на 2018 г., а Microsoft и Salesforce увеличиха дяловете си само с половин процент през годината, коментира пред CRN анализаторът на Synergy Research – Джон Динсдейл.

Според него, водещите доставчици не се отличават с бърз растеж на приходите, но по-малки SaaS доставчици като Dassault Systemes, Atlassian, VMware и ServiceNow демонстрират повишена динамика.

Решенията за сътрудничество са сред най-бързо развиващите се сегменти на пазара на SaaS и помогнаха на Microsoft да поддържа лидерството си. В допълнение, нарастващото търсене на технологии за сътрудничество укрепи позициите на Cisco и IBM.

Софтуерът за управление на човешките ресурси също показа добри резултати през 2019 г., разширявайки възможностите на доставчици като Workday, Intuit и ADP. Макар, че ERP системите са сред най-големите сегменти на пазара на корпоративен софтуер, съответната SaaS категория все още е слабо развита, сочи проучването.

Според CRN, стабилността в класацията не означава, че пазарът на SaaS няма да се разширява бързо – през последните три години продажбите на такива решения се удвоиха. На пазара ще се появят по-специализирани платформи за управление на мигрирането, ИТ операциите и разходите за облачни приложения.

„Придобиването на SaaS софтуер става все по-привлекателно за предприятията през последното десетилетие, благодарение на значителните подобрения във възможностите за хостинг, по-гъвкавата икономика и увеличения комфорт при преминаване към облачно-базиран операционен модел”, казва Джон Динсдейл.

Според изчисленията на Synergy Research, продажбите на корпоративен софтуер като цяло през 2019 г. възлизат на около 450 милиарда долара, от които 23% се падат на SaaS, докато през 2009 г. този дял беше под 2%. През последните десет години пазарът на софтуер се увеличава с около 4% годишно.

Коментар