Китайски стартъп разработва малък термоядрен реактор

Проект на китайски стартъп обещава следващо поколение термоядрени реактори
(снимка: @ZhugeEX)

Младата китайска компания Energy Singularity приключи наскоро първия си кръг на финансиране, като събра около 400 милиона юана (63 милиона долара) за разработване на компактен термоядрен реактор.

Основни инвеститори в проекта са компаниите miHoYo и NIO Capital, както и фондовете Fund Sequoia China и BlueRun Ventures. Събраните средства ще отидат за разработване на пилотна инсталация на реактора.

Проектът се ръководи от екип физици от университетите Станфорд, Принстън, Пекин и Цинхуа, както и от Шанхайския университет Джао Тонг. С полученото финансиране те трябва да разработят първото в света малко експериментално устройство от типа токамак, базирано на високотемпературни свръхпроводници и  усъвършенствани магнитни системи.

В бъдеще технологията на китайския стартъп може да се използва за създаване на следващо поколение високопроизводителни термоядрени реактори.

Един от основните инвеститори в проекта, базираният в Шанхай разработчик на видеоигри miHoYo, не за първи път инвестира в обещаващи стартъпи. По-рано компанията получи 1 милиард долара от инвестицията си в Genshin Impact. Тя финансира и проект за интегриране на технологични устройства с човешкия мозък с цел лечение на депресия.

Коментар