Apple спря всички доставки и продажби в Русия

Продуктите на Apple стават недостъпни за руснаците в резултат на войната с Украйна
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple прекрати продажбите на техника чрез фирмените си магазини в Русия. Няма възможност за поръчка на устройства или аксесоари. Освен това компанията е спряла всички доставки за Русия, като поводът е инвазията в Украйна.

„Преустановихме всички продажби на продукти в Русия. Миналата седмица спряхме целия износ през нашия канал за страната. Apple Pay и други услуги са ограничени”, гласи официално изявление, на което се позовават руските медии.

Компанията напълно спира директните доставки на всичките си продукти за Русия, така че iPhone, Mac и други устройства с американския бранд няма да бъдат налични в страната от дистрибуторите.

При опит за покупка от официалния уебсайт на компанията се показва съобщение: „Доставка: в момента не е налично”. И това се отнася за всички устройства – смартфони iPhone, таблети iPad, лаптопи MacBook, слушалки AirPods и смарт часовници Apple Watch. Дори аксесоарите не са налични, включително зарядни устройства, кабели и специални кърпички за дисплеи с марката Apple.

По-рано стана ясно, че смартфони, лаптопи и друга потребителска електроника не попадат под новите санкции на САЩ и за американските компании няма пречки да ги доставят на пазара в Русия. Същевременно електрониката в страната поскъпва – наличните в търговската мрежа iPhone вече се продават много по-скъпо, отколкото преди седмица.

Някои продукти на Apple са силно търсени в Русия. Така например, през третото тримесечие на 2021 г. в сегмента на смартфоните американският бранд е на трето място с 15% дял, отстъпвайки само на китайската Xiaomi (26%) и южнокорейската Samsung (34%).

Коментар