Среден клас Xiaomi или стар флагман iPhone – кой е по-добър?

Сравнението между Poco X3 Pro и iPhone 6S/7/8 не е в полза на Apple
(снимка: стопкадър DimaViper Live / YouTube)

Настъплението на Xiaomi на световния пазар като достъпна и качествена алтернатива на скъпите флагмани от брандове като Apple и Samsung е факт от години. Дори среден клас Хiaomi може да съперничи на флагмански модели, според експертен анализ.

Специализираният YouTube канал DimaViper Live публикува интересно видео, което обяснява защо смартфонът от среден клас Xiaomi Poco X3 Pro е по-добър от старите флагмани на Apple – iPhone 6S, 7 и 8.

На първо място, Poco X3 Pro са зарежда по-бързо от iPhone, подчертават експертите. С други думи, устройството стартира по-бързо от своите конкуренти.

Следва предимство в размера на екрана. По-старите iPhone имат по-малки дисплеи, в сравнение с новия Poco X3 Pro – говорим за 6,6 инча срещу 5,5 инча или по-малко. Освен това екранът на Poco е почти без рамка спрямо този на iPhone.

Смартфонът Poco X3 Pro в много отношения е по-добър от старите iPhone флагмани
(снимка: MI)

Сравнението на батериите е отново в полза на Xiaomi. Батерията на iPhone има малък капацитет (по-малко от 2000 mAh), а освен това употребяваните модели се продават с вече „убита” батерия. В същото време Poco включва батерия с капацитет 5160 mAh, която е достатъчна за 1,5–2 дни използване на смартфона.

В допълнение, честотата на опресняване на екрана във версиите на iPhone 6S, 7, 8 е само 60Hz, докато при Poco тя е двойно по-голяма – 120Hz.

Друг момент е обемът на паметта. Вградената памет (ако говорим за основни конфигурации) в iPhone 6S е 16GB, във версия 7 е 32GB, а в iPhone 8 – 64GB. При Poco вградената постоянна памет е поне 128GB, а оперативната памет е 6GB срещу 2GB при сравняваните айфони.

Poco X3 Pro също има стандартен жак за слушалки, докато iPhone 7 и 8 нямат такъв. Друг плюс на Poco е наличието на инфрачервен порт.

Версии 6S, 7 и 8 на iPhone отстъпват в много отношения на Poco X3 Pro
(снимка: CC0 Public Domain)

Камерният блок на китайския смартфон се състои от четири модула, докато всички iPhone имат един. Poco също може да снима с макро-обектив, с широкоъгълен обектив, в портретен режим и т.н.

За удобство, Poco разполага със странично монтиран скенер за пръстови отпечатъци и с функция за отключване с лице. Това не е така при по-старите модели iPhone.

Разбира се, Poco има недостатъци, в сравнение с по-старите устройства на Apple. Такива са по-голямото тегло (с 200 грама) и значителната дебелина. Освен това iPhone 7 и 8 имат защита от влага и като цяло корпусите на епълските устройства са направени от първокласни материали.

Коментари по темата: „Среден клас Xiaomi или стар флагман iPhone – кой е по-добър?”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Освен това защитата на личните данни липсва в антроид и всичко отива при гугъл или там, където производителя иска. Дори при изключено следена на местоположението пак праща.

  2. Anonymous

    Poco, колко години ще получава ъпдейти? 1? 2? После данните ти са на милостта на хакерите и оставаш в миналото. Камерите какво им е качеството, може има и 10 ама като не стават за нищо…

  3. Marto

    За това ли S22 имат 4 години гарантирани ъпдейти на андроид, също така потърси Pixel моделите колко години се снабдяват с андроид.Не е срамно да не знаете, срамно е да говорите без да знаете!

  4. Данчо мама

    Аз не съм на това мнение, ама да не спорим …

  5. Koko Н

    Донякъде е вярно,но не съвсем.

  6. Йордан

    Единственото предимство, което Apple имат, е, че техните телефони винаги разполагат с последна версия на iOS. Докато при андоидските телефони с каквато версия си купиш телефона, с такава върви до края на дните си.

Коментар