TikTok предизвиква YouTube с десетминутни видеоклипове

TikTok постепенно сваля ограниченията за дължина на видеоклиповете
(снимка: CC0 Public Domain)

Платформата за кратки видеа TikTok изглежда иска да отнеме част от аудиторията на медийни гиганти като YouTube. Приложението постепенно въвежда глобална поддръжка за качване на десетминутни видеа, наред с традиционните кратки клипчета.

Известният британски експерт по социални медии Мат Навара твърди, че вече е получил съобщение за актуализация на TikTok, с която започва глобалното въвеждане на нова версия на социалната мрежа както за смартфони, така и за компютри.

Британският журналист Крис Стокел-Уокър потвърди информацията, цитирайки говорител на TikTok: „Днес сме развълнувани да започнем разгръщане на възможността за качване на видеоклипове до 10 минути, което се надяваме да отвори още повече креативни възможности за нашите създатели на съдържание в целия свят”, казва той.

Не за първи път TikTok увеличава максималната дължина на качените видеоклипове – през юли миналата година платформата позволи качване на видеоклипове с дължина до 3 минути, въпреки че първоначално времето беше ограничено до 60 секунди.

Новината не е изненадваща. По-малко от два месеца след като TikTok разреши публикуване на триминутни видеоклипове, платформата тихо започна да експериментира с десетминутни видеоклипове за ограничен брой потребители.

Смята се, че новата функционалност ще предостави на авторите на съдържание по-голяма гъвкавост. Сега, вместо да разбиват сравнително дълго видео на отделни кратки фрагменти, те ще могат да качват цялото видео.

С други думи, TikTok наистина постепенно се превръща в аналог на YouTube, докато услугата на Google, напротив, активно тества кратки видеоклипове.

Коментар