Очакват iPhone SE на сензационно ниска цена

iPhone SE може да стане достъпен за масовия потребител на цена под 200 долара
(снимка: CC0 Public Domain)

На 8 март Apple ще обяви нова версия на смартфона iPhone SE с поддръжка на 5G мрежи и по-модерен процесор, както и нови модели iPad Air и Mac. В същото време компанията ще свали драстично цената на актуалния в момента iPhone SE, прогнозира анализатор.

Марк Гурман, известен автор на прогнозни материали, не изключва, че актуалният iPhone SE ще остане на пазара и ще се предлага на цена от 199 долара, което не е типично за продуктите на Apple, съобщи Bloomberg.

Подобен ход ще позволи на Apple да разшири аудиторията си от потребители, особено на обещаващия пазар в Индия, където средната продажна цена на смартфон през 2021 г. достигна $196.

Второ, появата на такъв смартфон ще позволи постепенно снемане от производство на плейъра iPod touch, който все още е оборудван с 4-инчов дисплей и древния процесор A10, представен през 2016 г.

С течение на времето купувачите на iPhone SE от сегашното поколение ще могат да преминат към по-скъпи продукти на Apple, което е важна стъпка за компанията, защото ще привлече нови клиенти към нейната екосистема.

Преди две години цената на компонентите, използвани за производството на iPhone SE, приближаваше $200, но досега Apple вероятно е успяла да намали себестойността на смартфона.

Да, исторически Apple продава с по-високи надценки, но пазарът се променя и изисква от американския гигант да бъде по-гъвкав в ценовата си политика. Във всички случаи съдбата на настоящото поколение iPhone SE ще бъде решена след няколко дни, ако Apple все пак представи версия с поддръжка на 5G.

Коментар