Китай обяви наказанията за операции с криптовалута

Транзакциите с криптовалута ще се наказват изключително строго в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Върховният съд на Китай втвърди позицията си по отношение на криптовалутите, като ги включи в списъка с незаконни методи за набиране на средства. Този термин включва всякакви транзакции, използващи „интернет, медии, промоционални конференции, листовки, информация от мобилни телефони и други средства за популяризирането [на криптовалутите] пред обществеността.

Съгласно новото тълкуване, което влиза в сила на 1 март, лицата, които незаконно търгуват с криптовалути, могат да бъдат глобени с до 500 000 юана (около 70 200 евро) и да получат до десет години затвор”, се посочва в съобщение на китайските институции.

Когато китайските власти обявиха на 24 септември, че транзакциите за банкиране с криптовалути са незаконни, нямаше фиксирани наказания за нарушенията. Обосновката на закона, според властите по това време, бе свързана с нарастването на „рекламни дейности за търговия с виртуална валута, нарушавайки икономическия и финансов ред, пораждайки незаконни и престъпни дейности като хазарт, незаконно набиране на средства, измами, пирамидални схеми и пране на пари, сериозно застрашаващи безопасността на имуществото на хората”.

Забраната за копаене на криптовалута беше последвана от истински лов за незаконни дейности в крипто-пространството. Това подтикна по-голямата част от китайските миньори да се преместят в „по-малко опасни води” – в други страни.

Съгласно новото законодателство, заподозрените ще бъдат преследвани според наказателния закон на Китай, който предвижда присъди лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоби от 50 000 юана (7000 евро) до 500 000 юана (70 200 евро) за престъпления, свързани с големи суми криптопари. По-леките престъпления ще се наказват с лишаване от свобода до 3 години и глоби от 20 000 юана (2800 евро) до 200 000 юана (28 000 евро).

Законодателството в Китай съдържа изключително широко определение за „транзакции с криптовалути”. Това означава, че почти всяка транзакция, свързана с криптовалута, може да попадне в обхвата на този термин.

Коментар