Китай арестува хиляди за пране на пари с криптовалута

Операциите с криптовалута често се използват за пране на пари
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската полиция арестува над 1100 души, заподозрени в използване на криптовалута за пране на пари от телефонни и интернет измами. Министерството на обществената сигурност съобщи, че полицията е задържала над 170 престъпни групи, замесени в използването на криптовалути за пране на пари.

Това е следващата фаза на национална кампания за борба с изпирането на пари, която се нарича „ Operation Card Breaking”. Към днешна дата като част от операцията китайската полиция е арестувала над 311 000 души и е унищожила 15 000 престъпни организации, съобщи Gizmochina.

Престъпниците в сферата на комуникациите обикновено използват фалшиви или откраднати SIM карти и хакнати банкови сметки за пране на пари чрез традиционната банкова система. Наскоро китайската полиция засили надзора си върху търговските банки и черните пазари, което затрудни престъпниците.

Според официалното изявление на министерството, перачите на пари са начислили на своите престъпни клиенти комисионна от 1,5% до 5% за конвертиране на незаконни постъпления във виртуална валута чрез криптоборсите.

Китайската асоциация за плащания и клиринг твърди, че близо 13% от хазартните сайтове поддържат използване на виртуални валути, а технологията блокчейн затруднява властите да проследяват парите.

Междувременно, Салвадор стана първата държава в света, която прие биткойн като законно платежно средство. При това малката държава от Централна Америка няма собствена валута.

Коментар