Eдин потребител срина половината интернет в света

Грешка в софтуера на CDN мрежата Fastly причини глобален срив на интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният срив на интернет на 8 юни е причинен само от един потребител, според медийни разследвания на инцидента от вторник, който направи недостъпни големи уебсайтове и услуги.

Клиент на CDN доставчика Fastly променил системните настройки и неволно активирал грешка, скрита в софтуерния код на услугата. Тя е допусната от програмистите на компанията през май 2021 г. с пускане на регулярната актуализация, разкри BBC.

Всичко това доведе до провал на много големи услуги, но все пак проблемът в софтуера на Fastly беше отстранен за около един час. Все още не се знае дали въпросният клиент, причинил глобалния срив, е физическо лице или компания.

Според BBC, в деня на срива клиентът е решил да промени системните настройки, което е напълно разрешено. Действията му водят до бързо излизане от строя на услугата. Вината на потребителя е само косвена, тъй като не той е причина за грешката в софтуера на доставчика.

Ръководството на Fastly призна вината си за инцидента и се извини на всички, които по някакъв начин бяха засегнати от спирането на половината интернет в света. Компанията е можела да предвиди проблема, но в крайна сметка грешката в софтуерната актуализация е открита едва на 8 юни 2021 г., след като всичко се е счупило.

Сега Fastly проверява цялата си мрежа за други грешки. Компанията планира да публикува подробен доклад за инцидента, включително да обясни защо програмистите не са открили проблема при актуализацията на софтуера още на фазата на тестване.

Провалът на Fastly, който причини неработоспособност на огромен брой уеб сайтове и услуги, е свързан с общата йерархия на съвременния интернет. Fastly е компания, която предлага услуги за доставка на съдържание (CDN). Тя използва глобални сървърни мрежи, за да подобри достъпа до уеб сайтовете чрез кеширане на някои данни възможно най-близо до крайния потребител.

CDN мрежата на Fastly се използва от големи уеб платформи, познати по целия свят. Такива си, например, популярните стрийминг услуги Spotify, Twitch, Hulu, HBO Max, Vimeo и др. Но Fastly не е единственият доставчик на CDN услуги в света. Много компании предоставят подобни услуги, най-големите от които са Akamai, Cloudflare и CloudFront.

Сред жертвите на инцидента от вторник освен малките уеб сайтове са услуги на Amazon, Amazon Web Services, GitHub, форума Stack Overflow, новинарски портали като CNN, The Guardian, Bloomberg, The New York Times, BBC и Financial Times. Системите за разплащане също бяха засегнати, вкл. Fast PayPal.

Според разследването на BBC, мащабът на срива в интернет от 8 юни се измерва с около 85% от трафика, преминаващ през сървърите на Fastly.

Коментари по темата: „Eдин потребител срина половината интернет в света”

добавете коментар...

  1. Ха

    Ко каза,–ко!

  2. Адолфо Хит

    Стига сте лъгали, може да е спрял нета в 85% от света, но… България не е там! За това… тук нета си го имаше, цял целиничък.

  3. Мари

    Не да се извинявате, ами да платите сметките на хората! Два дни нямаше интернет. Не че ми трябва толкова, но все пак плащаме! Аман от вашите номера!

  4. Дядо Ви Милко

    Не знам, нещо бяха писали за а1бг, но аз си имах нет, твто нещо го нямаше, но за малко временце.

  5. Киро

    Аз имах проблеми с нета заради пожара в оная шахта, не заради някакви услуги които са ми през уя

  6. САТАНАТА

    Ти да мълчиш!

  7. моисеи

    аз го знам това и го казах още преди да има интернети телефони телевизори и конпилтари ама вие не то го пише в библеата кое е чел знае кои не не го знае тоз потербилтер не е чел

  8. Колето

    Пхахахахахха

  9. Шааро

    Ей па големи разбирачи бе

  10. На баба ви хварчилото

    Много ги разбирате ейййййй

  11. Жана

    Такива като теб
    И няма кой да ги корЕ гира.

  12. Жана

    Такива като теб.И няма кой да ги корЕ гира

  13. Жана

    Спецченге,а?!

  14. Жана

    Та вие какво изобщо сте разбрали?

  15. Зоро

    Нищожеството си е нищожество

  16. Змей

    Дреме ми на х-я

  17. Анонимен

    нито сме разбрали тука, нито ни е зор

  18. Румен

    Напротив. Рестартираха Всичко , защото Включиха Тоталното Следене и Шпиониране през Големия Компютър. Още Миналата Година Предупредих за това…

  19. На Баба прормисЧиту

    Създателите на софтуер тестват нещата ама друг път. Всичко се пуска и се корегира в движение. Целта е голяма продукция без качество.
    Свтът е такъв, пълно е с боклуци.

  20. пеканката

    Браво!
    Много та бива- пекан си!

  21. Blah

    “включително да обясни защо програмистите не са открили проблема при актуализацията на софтуера още на фазата на тестване”

    Ми много просто – програмистите са искали да изтестват нещата като хората, ма мениджмънта е натиснал както винаги педала на газта и ето го и резултата. Сега сигурно ще организират кратък лов на вещици и някой от редоваците ще го отнесе, щото е merge-нал commit-a. 😐

Коментар