Време ли е да си говорим за блокчейн етика

Подобно на други области на „технологичната етика”, и блокчейн етиката трябва да проучва до какво може да доведе технологията (снимка: CCO Public Domain)

Блокчейн технологията променя естеството на парите и организациите по света. Навярно на пръв поглед думата „етика” може да изглежда твърде не на място до „блокчейн”. В крайна сметка светът на криптовалутите е печално известен с многобройните си измами – а в същото време става все по-популярен и влиятелен.

Според група учени, не само че има смисъл да се обсъжда „блокчейн етика”, но дори е необходимо. Ако би било основателно да се очаква, че блокчейн технологиите ще доведат до съществена промяна в обществото, то те заслужават собствената си област на етика, подобно на биотехнологиите, изкуствения интелект и ядрените технологии, твърди Рис Линдмарк – ръководител на дивизията по дългосрочно обществено въздействие в „Инициатива за цифрови валути” при Масачузетския технологичен институт.

Линдмарк бе лектор на „Среща на върха по криптоикономическите системи” – събрание на разработчици на блокчейн, икономисти, финансови инженери, адвокати и други, чиито академични дисциплини са от значение за технологията. Срещата на върха беше опит да се поставят основите на нова академична област, фокусирана върху многото интердисциплинарни аспекти на развитието на блокчейн. Блокчейн етиката може да се счита за поддисциплина на това. Линдмарк определя общността като „група хора, фокусирани върху въпроса „как можем да оформим положително развитието на тази технология?”.

Нишов интерес

Засега блокчейн технологията е все още нишов интерес; стойността на пазара на криптовалути е незначителна, в сравнение със стойността на традиционните глобални инвестиционни пазари. Той няма голямо влияние, даже почти никакво, върху световната финансова система – по-скоро криптовалутите се разглеждат най-вече като начин за спекулативна печалба. Но това може да се промени.

Големи институции като Fidelity Investments и Intercontinental Exchange (собственик на Нюйоркската фондова борса) вече са възприели технологията. Facebook иска да пусне своя собствена глобална цифрова валута. Централните банки също говорят за навлизане в бизнеса.

Кой носи отговорност

Подобно на други области на „технологичната етика”, според Линдмарк, и блокчейн етиката трябва да проучва до какво може да доведе технологията и да размисли за потенциалните последици. Например, блокчейн прави възможно създаването на „децентрализирани” организации без лидери. Това означава ли, че никой не носи отговорност, ако нещо се обърка?

В обществени блокчейн системи като биткойн се предполага, че споделените софтуерни правила на мрежата автоматично отреждат какво поведение е позволено. Така че ако потребителят се възползва от протокола за печалба, без да нарушава правилата, нима това е неетично?

Междувременно глобалните цифрови валути, като това, което готви Facebook, могат да променят и естеството на парите. Как това може да промени политиката и динамиката на властта?

Нов клас етични рискове

Друга област на загриженост се отнася до блокчейн изследванията. Подобно на биотехнологиите и нанотехнологиите, блокчейни и криптовалутите въвеждат нов клас „етични рискове” за изследователите, казва Куин Дюпон, асистент в Университетския колеж Дъблин.

Работещите в областта на блокчейн трябва да работят за стандартизиране на насоките за етични изследвания, тъй като изучаването на криптомрежите – например сондиране и разкриване на уязвимости в сигурността – може да изложи на риск парите на много хора. В своята презентация Дюпон споделя за случай с анкета в Twitter, в която се пита дали е етично да се възложи на група студенти или ученици да намерят уязвимост в смарт-договора на работеща блокчейн система. Две трети от всички 1262 респонденти са отговорили с „да”.

При подобни изследвания на блокчейн, „вие не просто хаквате социална мрежа или друга система, която може да е сравнително важна”, казва Дюпон. „Вие буквално ги учите как да проникнат в банка”.

Коментар