6G ще размие границата между реално и виртуално

Бъдещите 6G мрежи ще бъде толкова мощни, че могат да променят драстично живота на хората (снимка: CCO Public Domain)

Първите мрежи от пето поколение (5G) влязоха в експлоатация едва тази година, но вече се работи усилено по новия комуникационен стандарт – 6G. Ангажираните с разработката изтъкват важни предимства на бъдещите мрежи от шесто поколение.

5G обезпечава пробив в скоростта за пренос на данни, в сравнение с 4G, но това далеч не е пределът на клетъчните мрежи. Според разработчиците, новите 6G мрежи ще бъде толкова мощни, че могат да променят драстично навиците на потребителите.

6G мрежата ще бъде по-бърза и по-безопасна, пише Gizchina. Скоростта на мобилната връзка ще стане толкова високи, че е възможно почти пълно смесване на реалния и дигиталния свят, т.е. ще се размият границите между реалното и виртуалното.

Внедряването на шесто поколение мобилни комуникации се очаква да започне през втората половина на текущото десетилетие и в началото на следващото.

За да дефинира изисквания към технологията 6G, Международният съюз по телекомуникации (ITU) създаде специална група FG NET-2030. Наскоро изпълнителният директор на Huawei и основател на компанията Рен Женфей потвърди, че компанията едновременно работи по технологиите за 5G и 6G мрежи.

Коментар