Японски и европейски фирми тестват 6G мрежи

До края на годината ще се проведат първите тестове на 6G мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Група японски и европейски фирми се готвят да започнат тестове на 6G мрежи още тази година. NTT Docomo и компанията-майка NTT заедно с Nokia, NEC и Fujitsu изготвиха подробни планове за провеждане на експериментални изпитания на мобилни технологии от следващо поколение с фокус върху субтерахерцовия спектър и AI интерфейсите. Тестовете ще са от типа „доказване на концепцията“ (POC).

Nokia и Docomo планират да създадат изпитателни съоръжения в Япония и Германия. Там ще се провеждат експерименти и демонстрации, като планът е тестването да започне тази година. Компаниите имат за цел да покажат комуникационните възможности при работа с насочен лъч с висока скорост на преноса на данни във високочестотната лента от 140 GHz.

„Очакваме с нетърпение започването на съвместната ни работа, за да потвърдим възможностите на новия интерфейс с AI и доказването на концепцията за субтерахерцовия пренос, което ще помогне за превръщането на 6G в реалност,“ заяви Питър Ветър, президент на Bell Labs Core Research на Nokia.

Междувременно Docomo ще работи с NEC по разпределена MIMO технология за използване на средночестотен и субтерахерцов спектър и мултиплексна технология за пренос с цел осигуряването на комуникационни системи с голям капацитет. Компаниите ще работят върху технологиите за намаляване на отпечатъка и консумацията на енергия, както и усъвършенстването на високопрецизни технологии за лъчево формиране.

Docomo, най-големият мобилен оператор в Япония, през януари 2020 г. започна да разработва 6G технология с цел комерсиално стартиране до 2030 г. Компанията заяви, че се стреми да започне изпитания на закрито до март 2023 г. и тестове на открито през следващата година.

Коментар