Носима джаджа за растения измерва дехидратацията

Носимо устройство за растения измерва дехидратацията при насажденията (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Бразилия са разработили носима електроника за растения, която измерва водното съдържание в листата и предупреждава при настъпването на сушев стрес. Разработката може да се окаже ценна за селскостопанските производители, осигурявайки полезни данни за добрата грижа за насажденията.

Растенията не могат да говорят, когато са жадни. А когато се появят визуалните признаци на дехидратация – например сбръчкване или покафеняване на листата – вече е доста късно. За да може да се забележи загубата на вода у растенията навреме, изследователите – екип от няколко различни института в Бразилия – са създали носим сензор за листата на растенията. Системата безжично предава данните към смартфон-приложение, което позволява дистанционно отчитане на стреса от сушата в градините.

Изследовтелите се впуснали в търсене на дизайн, който да е надежден за дългосрочно наблюдение на водния стрес на растенията. Те проектирали два вида електроди: единият е изработен от никел, депозиран в тесен, криволичещ модел, а другият -изрязан от частично изгоряла хартия, покрита с восъчен филм. Когато екипът прикрепил двата електрода към отделените листа от соя чрез прозрачна лепяща лента, електродите на базата на никел дали по-добри резултати, произвеждайки по-точни сигнали при изсъхването на листата.

На тази база изследователите създали носимото устройство за растения с метални електроди с криволичещ дизайн, за който натрупали данни, че позволява по-добро прикрепване и по-добро измерване. Учените го прикрепили към живо растение в оранжерия, за да тестват способностите му.

Устройството безжично споделя данни към смартфон-приложение и уебсайт, а простата, бърза техника за машинно обучение успешно преобразува данните в проценти загубено водно съдържание.

Изследователите казват, че това наблюдение на съдържанието на вода в листата на селскостопанските култури е важно не само за доброто здраве на насажденията, но и може косвено да предостави информация за излагането на вредители и токсичните агенти.

Коментар