Трима астронавти се качиха на китайската космическа станция

Трима китайски астронавти в продължение на 6 месеца ще доизграждат китайската космическа станция (снимка: CC0 Public Domain)

Ракета с трима астронавти на мисия до новата китайска космическа станция беше изстреляна в неделя. Екипажът пристигна по-късно в същия ден, съобщи китайската космическа агенция. Посещението се сочи като най-новата стъпка от програмата на Пекин да се превърне в голяма космическа сила.

Екипът е натоварен със задачата да „завърши сглобяването в орбита и изграждането на космическата станция“, както и да се занимае с „въвеждането в експлоатация на оборудването“ и провеждането на научни експерименти, съобщи държавният канал CGTN.

Астронавтите са влезли в централния модул на станцията Тиангонг. Пътуването им е отнело седем часа, според китайската телевизия.

Очаква се Тиангонг, което означава „небесен дворец“, да започне да функционира напълно до края на годината. Завършената станция ще бъде подобна на съветската станция Мир, която обикаля около Земята от 80-те години на миналия век до 2001 г.

Екипажът на мисията, наречена Шенжу-14, се ръководи от 43-годишния пилот на военновъздушните сили Чен Донг. Основното предизвикателство за него и екипажа му е свързването на двата лабораторни модула на станцията с основния корпус. Тримата ще прекарат общо шест месеца на борда на космическата станция.

Това е вторият екипаж, който посещава китайската орбитална централа. Предишната група астронавти се завърна на земята през април след 183 дни на космическата станция.

Втората по големина икономика в света смело налива милиарди в своята космическа програма, с надеждата да има космическа станция с постоянен екипаж до 2022 г. и евентуално да изпрати хора на Луната. Страната се стреми бързо да догони САЩ и Русия, чиито астронавти и космонавти имат десетилетия опит в изследването на космоса.

Амбицията на Пекин изглежда, че се засили, след като Китай бе изключен от Международната космическа станция през 2011 г. По това време САЩ забрани на НАСА да работи с азиатската страна.

В допълнение към космическа станция Пекин планира също да построи база на Луната. Националната космическа администрация на Китай заяви, че има за цел да стартира лунна мисия с екипаж до 2029 г.

Коментар