Стопираха проект за дрон с електрошок в САЩ

Проектът за дрон с камера и електрошок за противодействие на стрелци-убийци бе отменен (Снимка: Axon)

Стрелбите с масово избиване на хора не са новост за САЩ, а най-скорошното такова, което се случи на 24 май, провокира американската компания за технологии за защита Axon да се заеме с разработката на дрон с електрошокова система за блокиране на действията на стрелците в подобни ситуации. Дни след като обяви плана си обаче фирмата се отказа от проекта.

Axon е фирма от щата Аризона и произвежда „Тазер“ – електрошокова система за обезвреждане на нападатели. Устройството работи чрез изстрелване на две малки стрелички, които са свързани с основния корпус посредством тънки жички. Когато те докоснат човека, предизвикват електрошок, който смущава работата на нервната система, без да убива и да уврежда. По този начин той става неспособен да стои и да държи оръжие.

Идеята на компанията бе да разработи дрон с дълги захранващи кабели, така че стрелците, нападащи училища и други обществени обекти, да бъдат достигнати бързо и лесно и блокирани. По идея това щеше да е квадрокоптер с дистанционно управление, оборудван с камера и с някой от вече съществуващите „Тазер“-и на фирмата. Замисълът бе да се използва такова устройство, което може да действа от разстояние около 12 метра.

Проектът бе обявен в самото начало на юни. Вчера обаче фирмата съобщи, че замразява работата по инициативата. Тя обясни решението си с изявлението на един от членовете на своя етичен борд, който смята, че подобен проект би бил повод над половината от въпросния етичен борд да напусне компанията.

„В светлината на този коментар ние прекратяваме работата по проекта“, каза главният изпълнителен директор Рик Смит в изявление в неделя. Според него е жалко, че някои членове на консултативния панел по етика са избрали „да се оттеглят от прякото ангажиране по тези въпроси, преди да чуем или да имаме възможност да отговорим на техническите им въпроси“.

Коментари по темата: „Стопираха проект за дрон с електрошок в САЩ”

добавете коментар...

  1. Лош пророк

    Като пръснат черепа на дете с родител от етичния борд на секундата ще започнат работа…

Коментар