В Китай: Телефоните с бутони по-търсени от 5G смартфоните

Телефоните с бутони остават предпочитани за много потребители (снимка: CCO Public Domain)

Обикновените телефони с бутони са по-търсени от модерните устройства с поддръжка на мрежи от пето поколение (5G), сочи актуално проучване на Научно-изследователския институт по информация и комуникации на Китай.

Сумарните продажби на мобилни телефони в Китай възлизат на над 30 милиона броя за месец август. В този брой влизат 1,2 милиона 2G телефона, докато смартфоните с поддръжка на 5G са само 219 хиляди.

Анализаторите посочват няколко причини, поради които продажбите на 2G телефони превъзхождат няколко пъти тези на нови 5G смартфони:

  • броят на базовите 5G станции все още е ограничен, в много области няма покритие, което означава липса на стабилна връзка за потребителите;
  • 5G смартфоните все още са много скъпи;
  • възрастните хора по-лесно боравят с обикновените телефони;
  • в много отдалечени райони покритието на 2G е по-качествено, отколкото на 3G или 4G мрежите.

По данни на Министерство на промишлеността и информационните технологии, към края на 2018 г. общият брой мобилни телефони в Китай възлиза на 1,57 милиарда броя. При това около 400 милиона души ползват 2G и 3G устройства.

Според по-ранни прогнози, продажбите на 5G смартфони през 2019 г. ще възлязат на по-малко от 1% от общия обем на пазара за телефони. Следващата година обаче делът им ще нарасне до 10%.

Коментари по темата: „В Китай: Телефоните с бутони по-търсени от 5G смартфоните”

добавете коментар...

  1. незнайко

    тъпотия до шия, всички телефони от последните десет години поддържат няколко банда

  2. ха

    Това проучване ми звучи като “четките за зъби са по-търсени от автомобилите Ферари”. Ами естествено е, че по-евтиното ще е винаги по-търсено. Вероятно тези, които могат да си позволят покупката на 5G телефон си купуват и 2-3 обикновени, за да имат в запас при нужда. Примерно последните ще се ползват в мрежи на други мобилни оператори.

  3. Хаха

    Те мрежите не са готови, далеч от масовост, а вие търсене искате?!

Коментар