Очакват Apple да поскъпне до $3 трилиона през 2022 г.

Apple е най-скъпата публична компания в света към настоящия момент
(снимка: CC0 Public Domain)

Прогнозите за бизнеса на Apple са оптимистични. Пазарната капитализация на компанията от Купертино може да достигне 3 трилиона долара през 2022 година, смята анализаторът Даниел Айвс от Wedbush.

Apple се счита за най-скъпата компания в света. В момента пазарната ѝ капитализация се движи около 2,1 трилиона долара, а акциите на компанията се търгуват на цена около 125 долара.

Според агенцията, от началото на 2021 г. ценните книжа на Apple са поевтинели с около 5%. Спадът се дължи на продажбата на акции от инвеститори след рекордното тримесечие, приключило в края на декември.

S&P Global припомня, че капитализациятата на Apple достигна 1 трилион долара на 3 август 2018 г. Около две години отне на компанията да впише втория трилион в актива си – това се случи на 26 август 2020 г.

Сега Даниел Айвс и други анализатори, оптимистично настроени към перспективите за производителя на iPhone, прогнозират скорошно преодоляване на нова граница от 3 трлн. долара. „Смятаме, че това ще се случи след 12-18 месеца”, каза Айвс пред CNBC.

Не за първи път анализаторът говори за предстоящото постижение на Apple от 3 трилиона долара. През април т.г. Айвс повиши целевата цена за акциите на компанията до 175 долара, а по-късно до 185 долара. Специалистът очаква по-нататъшно поскъпване на ценните книжа на Apple.

„Предвид иновациите и супер-цикъла, които наблюдаваме в сферата на услугите, мисля, че [Apple] е в следващата фаза на растеж”, обясни Айвс оптимистичната си перспектива. Той добави, че динамиката, която компанията показва, трябва да докаже на скептиците, че Apple все още е фокусирана върху иновациите.

В продължение на много години Apple се разглеждаше предимно като производител на компютърна електроника, но под ръководството на главния изпълнителен директор Тим Кук компанията все повече се фокусира върху развитието на iOS и екосистемата от услуги, изградена около потребителска база от повече от милиард устройства.

Даниел Айвс изчислява, че бизнесът на Apple за софтуер и онлайн услуги днес струва около 1 трилион долара. Тази стойност трябва да се увеличи до около 1,5 трилиона долара, за да може Apple да достигне капитализация от 3 трилиона долара, пояснява анализаторът.

Някои пазарни експерти обаче са на противоположно мнение за Apple. По-специално, анализаторът Пиер Ферагу от New Street Research наскоро прогнозира 30% спад в котировките на Apple, поради евентуално слабо търсене на следващото поколение iPhone.

Коментари по темата: „Очакват Apple да поскъпне до $3 трилиона през 2022 г.”

добавете коментар...

  1. Blah

    “…нова граница от 3 млрд. долара…”

    Я пак?

Коментар