Приложение открива депресия по гласа на потребителя

Над 264 милиона души по света страдат от депресивно разстройство
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от университета в Мериленд, САЩ, планират да създадат приложение за смартфон, което определя дали потребителят е депресиран само въз основа на гласа му. Експертите казват, че хората с подобно заболяване променят скоростта си на говор и правят дълги паузи, а изкуственият интелект би могъл лесно да идентифицира симптомите.

Според Световната здравна организация, над 264 милиона души по света страдат от депресивно разстройство. Това е една от най-честите причини за самоубийство. Новото смартфон приложение може да помогне на терапевтите да предвиждат заболяването.

Приложението, което все още е в процес на разработка, ще бъде препоръчано предимно за пациенти с предварително съществуваща диагноза. Това ще им помогне да контролират състоянието си на различни етапи от терапията. Също така данните за пациента могат да се показват в профила на лекуващия лекар.

„В идеалния случай терапевтите биха препоръчали приложението на пациенти с тежко депресивно разстройство, когато са в ремисия”, казва професор Карол Еспи-Уилсън, един от авторите на проекта, цитирана от Eurekalert. „Ако пациентът използва приложението през цялото време, неговият лекар може да проследи напредъка на заболяването. Въпросът е да се предупреди терапевтът за състоянието на пациента, който може да се самоубие”.

Приложението ще работи на принципа на устен въпросник. Всеки ден потребителят ще трябва да записва гласово съобщение с отговори на въпросите на програмата. Предполага се, че приложението ще може да записва видео за анализ на артикулация, мимики и координация.

Коментари по темата: „Приложение открива депресия по гласа на потребителя”

добавете коментар...

  1. Бейб,64

    Депресията е измислено нещо.
    За да си в депресия, значи другите искат това да е така.
    Следователно – нека пък те да са в депресия.
    Фитнесът на психиката понякога се крие точно там.
    Радвай се на успехите си и на тези на ближния си, ако пък не можеш – само на свойте.
    /моя житейска мъдрост/

Коментар