Прекомерната слънчева светлина подтиква към самоубийство

Излишъкът от слънчева светлина подтиква към самоубийство. До този шокиращ извод стигат учени, които са изследвали многото такива случаи в Гренландия.

Проучването, за което съобщава The Register, разкрива, че през лятото, когато настъпва 24-часовият полярен ден, броят на самоубийствата се увеличава.

От 1968 до 2002 година са регистрирани 1 351 самоубийства и 308 убийства. Трагичните инциденти достигат пик през юни, но причината не е в завишената употреба на алкохол.

Освен това, колкото по на север е дадено населено място, толкова по-често в него се случват самоубийства. Фактите говорят, че през дългите полярни дни гренландците са по-склонни към самоубийство.

Обикновено се счита, че хората прибягват до самоубийство в края на есента и началото на зимата, изпадайки в депресия. В действителност статистиката в страните от северното полукълбо показва точно обратното – пикът на самоубийствата е през лятото и началото на есента.

Картината в южното полукълбо е симетрична. Летно-есенен пик на самоубийства е регистриран в Южна Африка, Чили и Австралия. Статистика за екваториалните области на практика не се води.

Слънчевата светлина е един от многото фактори, водещи до желание за самоубийство и е необходимо да й се обърне сериозно внимание, посочват учените от шведския институт Каролинска.

Коментари по темата: „Прекомерната слънчева светлина подтиква към самоубийство”

добавете коментар...

  1. дреме ми ама!

    Пламене, ти си купи речник и провери значението на думата излишък.
    За по-лесно ще ти дам линк
    “http://www.kakvo.org/sinonim/%E8%E7%EB%E8%F8%FA%EA”

  2. plamen

    последен коментар от мен

    1. @Радикален – нека оставим на греналндците да си решат дали е подходящо за живот, или не. аз коментирам текста на статията тук.

    2. заглавието: Прекомерната слънчева светлина подтиква към самоубийство; първото изречение от статията: Излишикът от слънчева светлина подтиква към самоубийство. кажете ми сега, че прекомерен = излишък?

    с най-добри чувства ви го казвам, купете си речници ако трябва, обаче такива грешки не би трябвало да се допускат в толкова посещаван сайт (и доскоро толкова уважавн от мен)

  3. Радикален

    Ами явно Гренландия не е подходяща за живот. Толкова много самоубийства, това не е случайно -дали е от слънцето или не, няма значение.

  4. plamen

    хммм, сега наистина съм доста объркан от тази статия. първо – заглавието казва: Слънчевата светлина подтиква към самоубийство, дотук добре. първото изречение казва Излишикът от слънчева светлина подтиква към самоубийство.
    поправете ме ако греша, обаче слънчевата светлина и излишъкът на слънчева светлина май не са синоними – дори напротив.

    и още нещо – защо при положение, че на български си има подходяша дума вие изпозлвате Суицид. Суицид? Самоубийство може би?

    и в заключение – тази статия освен, че не е информативна, тя е дори объркваща. статии като тази биха ме отказали за в бъдеще да посещавам този сайт.

  5. gad

    Суицид не е синоним, а изнасилване на българския език.

Коментар